De 5 beste oppskriftene til brunsj i julen

De 5 beste oppskriftene til brunsj i julen

Lange, rolige julefrokoster som sakte går over i både brunsj og lunsj, er et absolutt høydepunkt i julen. Her er tipsene som gjør julebrunsjen perfekt!

Endelig har man tid til å sette seg ned sammen med venner og familie og kose seg i hverandres selskap, uten å forholde seg til den ellers travle hverdagen.

Kjøkkenbordet bugner over av alt du kan tenke deg, som nybakt brød, eggerøre, laks, sild, ribbesylte, oster, kaffe, et utvalg juicer og kanskje noe søtt for å runde av måltidet? 

1. Eltefritt brød 

Eltefritt grovbrød med kli og kjerner lager seg selv, men husk å lage deigen dagen før brødet skal stekes! Eltefritt grovbrød med kli og kjerner lager seg selv, men husk å lage deigen dagen før brødet skal stekes!

Alt du trenger for å lage eltefritt brød med kli og kjerner:

Det er som regel mye som skjer generelt i julen, så la brødet til julefrokosten lage seg selv! Eltefritt grovbrød med kli og kjerner er lekende lett, og blir garantert en vinner på bordet. 

- Deigen rører du sammen på fem minutter med minimalt med gjær, og uten å elte. Det eneste du må huske er å sette deigen dagen før brødet skal stekes, forteller Lene Kristiansen, medlem av MENY-Laguet, MENYs egne mateksperter.

Bruk gjerne havregryn fra Den Sorte Havre, laget på svarthavre, som ganske sikkert kan titulere seg som “verdens sunneste havre”. Kornsorten har cirka 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Bruk også gjerne økologiske solsikkekjerner og linfrø fra Go Eco.

  • Oppskriften finner du her

2. Avokado på nye måter 

Bakt avocado med egg er en spennende rett som passer perfekt for deg som elsker avocado og egg. Bakt avocado med egg er en spennende rett som passer perfekt for deg som elsker avocado og egg.

Har du noen gang smakt bakt avokado med egg? Alt du trenger er avokado, egg, salt, pepper og chiliflakes. Du kan for eksempel bruke økologiske egg fra Jacobs Utvalgte, og servere med tomat og sprøstekt bacon fra Grøstad.

  • Oppskriften finner du her

3. Fiken og ostefat

Fikenmarmelade er prikken over i'en på ethvert ostebord. Fikenmarmelade er prikken over i'en på ethvert ostebord.

Julens ostefat kan bestå av for eksempel økologiske Raudberg Ost fra Himmelspannet, blåmuggost fra Nidelven Blå, juleklassikeren Stilton Blue og tradisjonelle favoritter som Gräddost og Edamer. 

Et stort utvalg oster er nærmest obligatorisk på brunsjbordet i julen. Men hva er deilig ost uten godt tilbehør? Fikenmarmelade burde være fast følge til ethvert ostebord med respekt for deg selv.

- Det eneste du trenger er tørket fiken, tranebær eller rosiner, rødvin, sukker og balsamicoeddik fra for eksempel Jacobs Utvalgte. Ellers smaker både nøttebrød, søt frukt, chutney godt til ost samt pepperkaker til blåmuggosten, tipser Lene. 

4. Hjemmelaget sennep 

Hjemmelaget sennep er ikke så vanskelig å lage selv! Bruk gjerne økologiske produkter. Hjemmelaget sennep er ikke så vanskelig å lage selv! Bruk gjerne økologiske produkter.

Også sennep er ofte et fast innslag til julefrokosten, og er veldig enkelt å lage selv.

- Lag den gjerne med økologiske produkter, som økologisk honning fra Honningcentralen og økologiske appelsiner fra Go Eco. Sennepen passer ekstra godt til kjøttpålegg fra Grøstad, sier Lene.

  • Oppskrift på hjemmelaget sennep finner du her

5. Ribberester

Rester av ribbemiddagen kan serveres på rundstykke eller brød med deilig tilbehør. Rester av ribbemiddagen kan serveres på rundstykke eller brød med deilig tilbehør.

Har du ribberester kan du enkelt servere dem til julebrunsjen, i form av ribbesmørbrød eller ribbesandwich. 

- Smør sennep på skiver av rugbrød, legg på salatblad, skiver av ribbe, surkål, svisker og sylteagurk og pynt med bladpersille. Det smaker ekstra godt med litt presset klemetinsaft på, tipser Lene. 

  • Oppskrift på ribbesandwich finner du her

Nyt brunsjen og husk at du kan få alt du trenger levert på døren om du bestiller i vår nettbutikk her på meny.no!