De nye juleklassikerne

De nye juleklassikerne

Sjokolade hører julen til, men hjemme hos Marvin Våge nøyer man seg ikke med sjokoladenisser.

Hos kjøpmann Marvin Våge, kjøpmann ved MENY Østerås, finner du deilig hjemmelaget julekonfekt, som blir til når vennegjengen møtes til sitt årlige konfektverksted. Bli inspirert du også!

Derfor er tempereringsprosessen helt nødvendig

Duften av sjokolade fyller kjøkkenet. Med en slikkepott i den ene hånden og en hvit keramikkbolle i den andre, jobber Marvin Våge konsentrert. Å temperere sjokolade til konfekt er en møysommelig jobb, og det er viktig å være nøyaktig. Derfor er verktøy som vannbad og termometer viktig. 

– Tempereringsprosessen er helt nødvendig når du skal lage konfekt. Dette er en prosess der du får fettkrystallene i sjokoladen til å binde seg, slik at sjokoladen blir hard og knekker hvis du prøver å bøye den. Dette gjør også at du kan holde sjokoladen i hånden uten at den smelter og den kan ligge i romtemperatur uten at den blir myk, forteller Marvin.

LIDENSKAPELIG OPPTATT AV SJOKOLADE: Marvin Våge sier det er enklere å lage sin egen konfekt enn du tror. LIDENSKAPELIG OPPTATT AV SJOKOLADE: Marvin Våge sier det er enklere å lage sin egen konfekt enn du tror.

Har blitt en innarbeidet juletradisjon

Han er utdannet butikkslakter og jobber som kjøpmann hos MENY Østerås, men på fritiden er han lidenskapelig opptatt av sjokolade. For noen år siden bestemte han og en venninne seg for å møtes for å lage julekonfekt, både til seg selv og for å gi bort i gave.

Etter hvert som årene har gått har flere i vennegjengen meldt seg på, og konfektverkstedet har blitt en godt innarbeidet juletradisjon. 

– Vi møtes ikke lenger til julebakst for å lage de tradisjonelle syv slag, nå handler det kun om konfekt, sjokoladetrøfler og annet julegodt, ler Marvin.

SJOKOLADETRØFER: Sjokoladetrøfler med kakaodryss er perfekt å lage enten til deg selv eller noen du er glad i. SJOKOLADETRØFER: Sjokoladetrøfler med kakaodryss er perfekt å lage enten til deg selv eller noen du er glad i.

– De syv slagene får du jo kjøpt ferdig i butikken og disse smaker minst like godt, om ikke bedre, enn de kakene man lager selv. Da synes jeg det er morsommere å bruke tiden på noe som faktisk blir spist, og som er litt mer spennende å lage. 

I dag er det konfekt med og uten pasjons-fruktfyll og sjokoladetrøfler med kakaodryss som står på planen. For å få fine julete former på konfekten, bruker Marvin konfekt-former i silikon. 

Å lage din egen konfekt er enklere enn du tror. 

KONFEKTVERKSTED: I vennegjengen til Marvin har konfektverkstedet blitt en godt innarbeidet juletradisjon. KONFEKTVERKSTED: I vennegjengen til Marvin har konfektverkstedet blitt en godt innarbeidet juletradisjon.

– Velg sjokolade av god kvalitet

Marvin bruker fruktpuré av pasjonsfrukt, men du kan også bruke en kombinasjon av sjokolade og fløte, og smaks-tilsetninger som kaffe og likør. Restene av sjokoladefyllet kan du bruke til å lage trøfler. 

Og vil du lage konfekt til jul, har Marvin ett siste råd:

– Velg sjokolade av god kvalitet, gjerne Odense mørk sjokolade eller Valrhona, som du finner i utvalgte MENY-butikker. Det er viktig at sjokoladen har høyt kakao-innhold, fra 55 % og opp. Husk at den også må ha fett, så ikke velg den aller mørkeste varianten.

Konfekten som skal gis bort i julegave blir lagt i fine esker med silkepapir både under og over konfekten, og en liten lapp som sier noe om innholdet.
VELG RIKTIG SJOKOLADE: Det er viktig å velge sjokolade av god kvalitet, gjerne Odense mørk sjokolade eller Valrhona, som du finner i utvalgte MENY-butikker. VELG RIKTIG SJOKOLADE: Det er viktig å velge sjokolade av god kvalitet, gjerne Odense mørk sjokolade eller Valrhona, som du finner i utvalgte MENY-butikker.