4 tips til Pepperkakehuset

4 tips til Pepperkakehuset

Går du også for tradisjonell pynt på det årlige pepperkakehuset? Gjør noe annerledes i år, og la deg inspirere av eventyrlige pepperkakehus med masse farger og snop.

Hans og Grete og eventyr er inspirasjonen når Linn Kristina Linnebo-Olsen pynter pepperkakehus. Her spares det verken på melis, konditorfarge, smågodt, Non Stop eller Smarties.

Linn Kristina blir inspirert av eventyr som Hans og Grete når hun skal pynte pepperkakehus. Linn Kristina blir inspirert av eventyr som Hans og Grete når hun skal pynte pepperkakehus.

- Dette har jeg også lyst til å bli god på

- Jeg fikk interessen for pynting av pepperkakehus allerede for 11 år siden. Det som trigget den var en bok om pepperkaker og pynt. Jeg så disse fantastisk flotte pepperkakene og tenkte at dette har jeg også lyst til å bli god på, forteller Linn.

Produksjonen starter hun allerede i midten av november, og de ferdige resultatene vises stolt frem på Instagram-profilen @linnkristina og på Facebooksiden @Linns Mat. 

Trenger du tips til hvordan du setter sammen pepperkakehuset? Se her!

Blåmuggost, brie og chèvre er kjempegodt på pepperkake. Lag pepperkake-kanapeer med ost og fikenmarmelade, mmm!
Linn Kristina får god hjelp av datteren sin. Linn Kristina får god hjelp av datteren sin.

Planlegg huset nøye før pynting

Når Linn ikke pynter pepperkakehus er hun ferskvaresjef hos MENY Sande. Det er gjerne her hun finner alt hun trenger av pynt og godteri. Når hun skal bake selve pepperkakehuset, er det helst MENYs egen pepperkakedeig hun velger. 

- Mitt beste tips til pynting av pepperkakehus er å bruke god tid, og å tenke nøye gjennom valgene du tar. Jeg plukker for eksempel godteri etter farge, og planlegger nøye hvordan huset skal se ut før jeg begynner å pynte, forteller Linn.
Linn anbefaler å planlegge hvordan huset skal pyntes før du starter og bruke god tid. Linn anbefaler å planlegge hvordan huset skal pyntes før du starter og bruke god tid.
Knuste pepperkaker er perfekt som knas på toppen av sjokolademousse eller som erstatning for noen av digestivekjeksene i ostekaken.

4 gode tips til pepperkakehuset

Det er mange måter å pynte et pepperkakehus på, men her får du noen av Linn sine beste tips til det perfekte julehuset: 

1. Slik limer du sammen pepperkakehuset

- Jeg bruker smeltet sukker for å lime sammen pepperkakehuset. Mitt beste tips når du skal lime sammen et pepperkakehus er å bruke en stekepanne i stedet for en kasserolle. Da kan du ta hele siden av huset og dyppe nedi og unngår rot. Jeg setter først sammen alle veggene, og avslutter med taket. 

Ved å bruke en stekepanne til å smelte sukkeret kan du bare dyppe hver side av huset nedi. Ved å bruke en stekepanne til å smelte sukkeret kan du bare dyppe hver side av huset nedi.
Lim først sammen veggene før du avslutter med taket. Lim først sammen veggene før du avslutter med taket.

2. Slik lager du vinduer

- Når jeg skal lage vindu på pepperkakehuset, bruker jeg gjerne en form til å stikke de ut. Da får du mye finere vindu enn om du bruker kniv til å skjære de ut. Jeg lager sjeldent glass i vinduene mine, men om jeg gjør så bruker jeg gelatin. Alt du trenger å gjøre, er å lime gelatinen på innsiden av huset med melisglassur. 

Se steg-for-seg video av dette tipset her! 

 

3. Slik lager du rosetter

- Jeg kaller gjerne rosettene for kruseduller. Det du trenger er melisglasur og en tynn sprøytepose. Jo tynnere pose, jo lettere er det å forme krusedullene. Begynn med å lage en krusedull, også bare fortsetter du ut med nye kruseduller i hver retning. Det tar gjerne litt tid før man får dreisen på det. Husk at øvelse gjør mester!  

Øvelse gjør mester! Øvelse gjør mester!

4. Slik pynter du tak

- Jeg monterer taket til resten av huset før jeg pynter det. På den måten blir ikke noe ødelagt under monteringen. Personlig pynter jeg helst taket med bare godterier, men noen ganger lager jeg rutete tak med melisglassur. Skal du pynte taket på denne måten, er det viktig å ha en god melisglassur som ikke renner.

- Pynter jeg taket med godteri, tar jeg gjerne utgangspunkt i ett hjørne, og jobber meg utover.  Godteriet fester jeg med melisglassur. Smågodt og engelsk konfekt blir gjerne både stort og tungt. Da deler jeg det gjerne opp i mindre biter. 

Se steg-for-steg video av dette tipset her

Få alt du trenger til pepperkakehuset levert på døren! Bestill det du trenger her.