Coffee of the Worlds kaffeterminologi

Coffee of the Worlds kaffeterminologi

Nyt kaffe fra alle verdens hjørner

Tar du en titt på verdenskartet, vil du oppdage at all kaffe i hovedsak dyrkes i et belte rundt jordens ekvator. Det er i denne fruktbare klimasonen kaffeplanten trives aller best – og de ulike landene, områdene og plantasjene danner utgangspunktet for opprinnelsesspesifikasjonene vi merker kaffen vår med.

Coffee of the World’s kaffeterminologi

Single Origin: Dette er kaffebønner som er dyrket i samme region. På samme måte som med vindistrikter, vil jordsmonnet i regionen sette sin spesielle smak på kaffen. I våre Single Origin varianter har vi vært nøye på å hente bønnene fra regioner som er spesielt kjent for utmerkede dyrkingsforhold og smaksrike kvaliteter.

Single Estate: Enda mer spesifikt enn Single Origin. Denne distinksjonen gis til kaffe som er dyrket og høstet på én spesifikk plantasje og er dermed 100 % sporbar. Våre Single Estate varianter er hentet fra enkeltplantasjer, som gjennom lang tid har utmerket seg med å levere noen av de beste kvaliteter som finnes. De er ettertraktet av kaffeprodusenter som er på jakt etter spesielt god kaffe.

Blend: Det aller meste av kaffe som selges i Norge består av en blanding av flere ulike kaffesorter. Derav betegnelsen Blend (eller “Blended”). På denne måten kan man “designe” en spesifikk smakskarakter, basert på spesielt, utvalgte bønner fra flere land og regioner.

Hvordan brennes kaffen?

Ulike kaffetyper smaker forskjellig ettersom hvor mye de brennes. Kaffebrenning er en kunst i seg selv, og det er avgjørende å finne riktig brenningsgrad og metode til de ulike bønnene. Det er underbrenningen de ulike kaffetypene utvikler sine spesielle smakskarakteristikker. I Coffee of the World brukervi to ulike brenningsmetoder.

Slowroast: I Norge er kaffen overveiende «medium brent», det vil si at bønnene brennes på ca. 220 grader i 4-6 minutter. Slowroast er en metode der man bruker litt lavere temperatur over noe lenger tid enn normalt. Dette bidrar til å bevare flest mulig smaksnyanser, uten at enkelte smakskarakterer får for stor dominans.

Trommelbrenning: Kaffen brennes i en trommelbrenner etter gammel tradisjon, der en trommel av metall varmes opp nedenfra slik at varmluften passerer gjennom kaffen under hele prosessen. Trommelen roterer hele tiden, slik at kaffebønnen er i kontinuerlig bevegelse, og får en lik brenning på alle sider. Dette gjør det mulig å brenne lengre og jevnere, og utnytte alle de karakteristiske smaksnyansene og aromaene som ligger i råkaffen.

Tekst er hentet fra Coffee of the World.