Den gode smaken av kaffe

Den gode smaken av kaffe

Hvorfor smaker enkelte kaffetyper bedre enn andre?

Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Men hvorfor blir det slik? Her skal vi se på hvilke faktorer som gjør at enkelte kaffebønner får et rikere smaksbilde og aroma enn andre.

Klima

Kaffe dyrkes i tropiske og sub-tropiske strøk med mye nedbør.Gjennomsnittstemperaturen bør være 19–25 grader.

Jordsmonn

Som med vin, tar kaffeplanten opp smak fra jordsmonnet. Samme kaffetype kan ha ulike nyanser hvis de dyrkes på forskjellige steder og i forskjellig type jord. Kaffeplanten trives i fruktbar jord som er vulkansk, mineralsk, leiraktig og fuktig.

Høyde over havet

De fleste eksklusive kaffetyper er høytvoksende. I den kjølige og tynne luften i fjellet tar det lengre tid før kaffen modnes, og dermed rekker smaksstoffene og aromaen å utvikle seg fullstendig.

Høsting

Det er viktig å plukke kaffebærene fra busken til riktig tid for at smaksfyldigheten skal være ferdig utviklet. Etter høsting tas fruktkjøttet av og kaffebønnene tørkes og lagres.

Brenning

Under brenningen kommer kaffens smaker og aromaer frem, og ulike brenningsgrader fremhever eller skjuler ulike egenskaper ved kaffen. Coffee of the World benytter en skala for brenningsgrad som går fra en til syv. En er lysbrent kaffe, mens syv kalles for eksempel mørkbrent eller espressobrent. Les mer om brenning her. 

Body

Body, eller “kropp” på norsk, er en annen parallell mellom kaffe og vin. Kaffens body beskriver følelsen den gir i munnen når man drikker den.Et tydelig eksempel på ulik body er forskjellen man opplever mellom vann og melk. Body er altså den fylde, tyngde og smaksrikdom som oppfattes av tungen og munnen. La kaffen hvile på tungen og sammenlign ulike typer neste gang du drikker kaffe.

Tilberedning

Sist men ikke minst: hvordan du trakter kaffen og utstyret du bruker er meget viktig. Det viktigste av alt er å bruke friskt, kaldt vann og rent utstyr.