I kaffeverden er det en god del uttrykk, som kanskje ikke er så kjente for alle.
Her kommer ett knippe:
Americano - En enkel eller dobbel espresso som fylles opp med varmt vann, serveres i en kaffekopp.
Arabica – Det finnes to hovedtyper kaffebønner, Arabica og Robusta. 98 % av all kaffe som importeres til Norge er Arabica.
Café au lait – Kaffe med melk, på franskmennenes vis. 50% kaffe, og 50% melk. Kaffen bør gjerne være franskbrent espresso – som er noe lysere brent enn italiensk espresso.
Caffè latte – Kaffe med melk på Italienernes vis: 1 shot espresso blandet med varm melk.
Caffè mocca – En Caffè latte med sjokoladesaus.
Cappuccino - består av en del espresso og 50/50 varm melk og melkeskum.
Cortado – 1 shot espresso serveres i en espressokopp, og fyll opp med steamet melk.
Crema – Et fint, jevnt og gyllenbrunt skum cirka 2–4 mm på toppen av espressoen.
Da Vinci latte – Steamet melk med valgfri sirup.
Espresso - betyr kaffe som er tilberedt hurtig og under trykk. Serveres i små kopper eller glass, og tas av italiernerne som en shot på morgenen. Espresso er en ypperlig base for diverse kaffedrikker med melk og smakssirup.
Espresso con panna - En vanlig espresso toppet med lett pisket kremfløte.
Espresso macchiato - Espresso med en skvett melkeskum til pynt.
Kaffemål – Måleskje, et strøkent mål gir ca 10 gram kaffe.
Kokekaffe – En grovere malt kaffe som brukes i en kaffekjele.
Lungo – En lang espresso – her lar man espressoen renne lengre, med mer vann, enn i en vanlig espresso.
Presskanne – En populær tilberedningsmåte, der kaffen tilberedes og serveres i samme kanne.
Ristretto – er en kort espresso. Lages på mindre mengde vann enn espresso, og vil derfor bli sterkere i smaken.
Robusta – Utgjør cirka 2 prosent av den kaffen som kommer til Norge. Har en bitrere smak enn arabica, og inneholder mer koffein.
Skinny latte – Caffè Latte laget med skummetmelk.
Tamper – Verktøy som brukes ved tilberedning av espresso.
Hentet fra Coffee of the World