Se video

MENY anbefaler oster

Et spennende ostefat er en fest, eller en romantisk invitasjon. Fremfor alt er det utrolig godt. For oss i MENY-Lauget var det et luksusproblem å velge favoritter til MENYs ostedisk. Vi har merket dem med MENY Anbefaler oblat.

Våre beste norske oster

Etter en langstrakt reise i vårt vakre land kom vi frem til én fastost, én brie og en rund og moden kittmodnet ost. 

Bufar fastost er en ost laget av stølsmelk. Den er fyldig og rund i smaken, og har en fin gul farge. Passer til det meste, på brødskiva, til gratinering, til småretter eller som snacks. 

Jørnsberger er en halvfast ost med en mild og søtlig smak og er lagret i minimum 6 måneder. Passer godt til ostesmørbrød, ostesnacks, i salater og til gratenering.

Raudberg kittmodnet ost har en rund og moden smak, litt mildere enn sin storebror Solglad. Utsiden av osten er rødaktig med innslag av hvitskimmel. Server den til forrett, til dessert, på en god sandwich eller smeltet på pizza. 

Våre beste franske oster

Nå var vi på jakt etter en nydelig kremet blåmuggost, en moden og aromatisk kittost, og en myk og fyldig hvitmuggost til dessert. Etter å ha smakt oss rundt bordet, landet vi på følgende:

Blåmuggosten Roche Baron fra fjellene i Auvergne, utmerket i varmretter, salater og ostekremer. Det er en forholdsvis mild blåmuggost med en litt salt/syrlig smak. Skorpen er en naturlig osteskorpe som er rullet i aske. Denne kan spises. Osten har en kremete, bløt og glatt konsistens, og ved lagring blir osten skarpere i smak og mer kornete i konsistensen. 

Nord for Dijon fant vi rødkittosten Langres, en gourmetost når du skal servere et ostefat utenom det vanlige.

Camembert Maxi Bocage utmerket seg som dessertost, med en smak som utfolder seg over hele registeret. 

Våre beste italienske oster

I Nord-Italia fant vi alle kokkers hemmelighet Taleggio, samt to deilige faste oster.

Tallegio er fyldig og aromatisk, men likevel mild. Du finner den på alle italienske kokkers kjøkken og de bruker den til å heve smaken i alt fra risotto, til pasta, pizza, i sauser og salater. Og på ostefatet er denne selve hjørnestenen. Taleggio grottelagret har en myk konsistens som er glatt og med enkelte små hull. Smaken er fyldig og aromatisk uten å bli for sterk. Grottelagringen tilfører osten fylde og ettersmaken har en «touch» av trøfler. Etter modning får osten en gylden og myk skorpe og ostens utvikling går mot oransje/lys brun. Det er helt normalt at osten får et belegg med noe grønnmugg. Dette kan vaskes bort med lunket saltvann og en klut.

Provolone Piccante er en ost produsert av termisert kumelk. Osten ble opprinnelig laget kun i Syd-Italia, mens den i dag blir produsert over hele Italia. Piccante betyr at osten er modnet i minst 2–3 måneder og er mer smakfull enn Provolone Dolce. Provolone smelter kjempegodt, og kan fint brukes revet i ulike matretter som for eksempel lasagne, toast og pizza.

Sovrano er i utgangspunktet sylindrisk og veier fra 18 til 38 kg. Aromaen er behagelig krydret, aldri skarp og konsistensen er finkornet og med få og små hull. Sammenlignet med andre tilsvarende oster kan man si at Sovrano er litt kraftigere i smaken enn Grana Padano og Parmigiano Reggiano. I tillegg vekker den ekstra oppsikt med den flotte hvite skorpen sin. Siden denne osten har mange likheter med parmesan vil den også ha de samme bruksområdene. Den er utmerket til riving og dryss over pastaretter, supper, sauser, nudel- og risretter, samt gratinering. Denne type ost er nærmest å regne som et krydder, og den finkornete konsistensen gjør den velegnet til panering av både kylling- og svinekjøtt. Den kan også brukes i salater der man skjærer opp osten i biter.

Våre beste spanske oster

I Spania er det tapasost som gelder og vi har funnet frem  til tre smaksrike, faste oster som du alle kan spise som snacks eller servere med tapas. 

Manchego 9 mnd er aget av melken til Manchega sauen. Den er lagret i minimum 9 måneder, noe som gjør den ekstra smaksrik og aromatisk. Den er utmerket til tapas, riving og til dryss over sauser, supper, nudel - og pastaretter, samt gratinering.

Ibérico 6 mnd er en mild og anvendelig ost, laget av tre ulike melketyper, noe som gir den en god, karakteristisk smak. Den er utmerket til riving og til dryss over sauser, supper, nudel- og pastaretter. 

Queso de cabra er en fastost laget av geitemelk marinert i rødvin. Dette gir osten den karakteristiske røde/lilla skorpen og en fyldig smak. God til ostefat og ostenaretninger med frisk frukt og lyst brød. 

Våre beste britiske oster

Grottelagret cheddar er en kittmodnet ost, håndlaget i en grotte for en helt unik smak. Fruktig og frisk med en nydelig aroma. Egner seg svært godt til bordost med usaltet kjeks og chiligelé. Gode smelteegenskaper. 

Rachel geitost er en moderne laget geitost. Mild og ren smak, myk konsistens og god aroma. Dette er en nydelig, mild ost som kan nytes som snacks, på ostebordet eller på smørbrød. Server den i staver eller terninger til ostebordet.

Whyfe of Bath er en økologisk fastost. En håndverksost som minner om Gouda. Smaken endres litt etter sesong, men den er alltid søt og rik. Ypperlig både som pålegg og snacks, eller i salater. Osten kan også grilles eller brukes til gratinering, da den har gode smelteegenskaper. 

Husk at ostene må ligge i romtemperatur før servering. Bon apetit!