Episode 2 - Tips fra Espen

Skjærgårdssommer

Som dommer i Norges Grillmester har Espen laget egne forslag til løsninger på mange av oppgavene som blir gitt i programmet. Han deler også sine tips med deg om hvordan lykkes med de ulike typene retter på grillen. Episode 2 handler om sjømat og skjærgårdssommer.

Fisk og skalldyr er lett og god sommermat, og ikke minst, superrask grillmat. Råvarene har mye egensmak, så man kan gjøre det enkelt med tilbehøret om man ønsker det. Du kan også ta deg litt ekstra tid å lage et festmåltid ut av det.

Varme og tid!

Når man tilbereder fisk og skalldyr på grillen er det ekstra viktig å ha fokus på varmen. Skalldyr trenger kort tid, og er ikke grillen varm nok, blir de kokt sakte i egen væske og blir tørre og seige. For mye varme, så brenner det seg. Klarer man derimot å balansere varme og tid, oppstår det grillmagi! Du kan grille det meste av fisk, men det grunnleggende er at fet og fast fisk som kveite, laks, ørret, breiflabb og røye egner seg best. La fisken ligge ute i romtemperatur i minimum 30 min før du skal grille den. Kutt noen snitt i fiskeskinnet, da sprekker ikke fisken like lett, og den krøller seg heller ikke. Fisken er klar når like før den blir gjennomstekt, da er den saftig og god. 

Så hvordan ville jeg løst dagens oppgave?

Oppgave 1 var skalldyrfat. Et godt skalldyrfat er pur lykke med friske og gode smaker. Fyll fatet med røkte blåskjell, sjøkreps med chillismør og nygrillet kamskjell toppet med en god aïoli. Godt brød og ekte smør hører naturligvis til.

Se oppskrift på Espens skalldyrtallerken her.