Episode 8 - Espens tips

Tex-mex vs mex

Som dommer i Norges Grillmester har Espen laget egne forslag til løsninger på mange av oppgavene som blir gitt i programmet. Han deler også sine tips med deg om hvordan lykkes med de ulike typene retter på grillen. I episode 8 skulle deltakerne lage retter basert på tex-mex og meksikanske smaker. 

Helt syd i Nord Amerika, i grenseland mellom Mexico og Texas har det utviklet seg en del fellestrekk i matlagingen. Tex – Mex er det Texanske kjøkkenet påvirket av smaker og tradisjoner fra Mexico. De to har mye til felles, men er samtidig svært ulike. Der Tex-Mex er søt og lett spicy dipsalsa og rømme, er det meksikanske kjøkkenet friske tilbehør med mye lime, koriander og løk, friske salsaer og chili-krutt! Mye krutt! I likhet med kjøkkenet i f.eks Argentina og Brasil lenger syd, rendyrker man i det meksikanske kjøkkenet de rene smakene. Syre som balanse mot fedmen i kjøttet, friske urter som oregano og koriander, og masse friske farger!

Entrecôte er kanskje ikke det første du tenker på når du handler til fredagstacoen, men en godt krydret og grillet entrecôte i en crispy og saftig quesadilla er fantastisk godt, Tex-Mex på sitt beste. Bønner gir fylde og tyngde til retten, ostedippen karakter og salsaen frisker opp i alt det tunge.

Hvordan ville jeg ha løst ukens oppgave?

Vanligvis ville jeg ha grillet entrecôte med kun salt og pepper, men i dette tilfellet ville jeg brukt en rub, med litt brun farin, cummin, oregano, løk og chili for å sette karakteren i kjøttet. Kjøttet skjærer du i tynne, lekre skiver. Mais eller hvetetortilla lager til quesadilla lager du enkelt fra bunnen av og da er det bare finishen igjen.

Se oppskrift på quesadilla med entrecôte her.