Kulinarisk påskequiz

Kulinarisk påskequiz
Samle familien rundt bålet, peisen eller matbordet for en felles hjernetrimmer eller test deg selv i denne matglade påskequizen.

Spørsmål 1

Hvor mange egg spiser nordmenn i påskeuken?

a) Ca 21. millioner

b) Ca 15. millioner

c) Ca. 8 millioner

 

Riktig svar: a) Ca. 21 millioner

 

Spørsmål 2

Tar det lengre eller kortere tid å få hardkokt egg på fjellet?

 

Riktig svar: Lengre. Vannet når ikke mer enn 96. 8 grader i høyden. Dette er grunnen til at det tar lengre tid å koke det.

 

Spørsmål 3

Hva på høna gjør at det blir forskjell mellom brune og hvite egg?

a) Nebbet

b) Øreskiven

c) Roten på fjærene

 

Riktig svar: b) Øreskiven. Brune eller hvite egg er resultat av fargen på øreskiven til høna.

 

Spørsmål 4

Hva er et Fabergé egg?


Riktig svar: Juvelbelagt påskeegg. Dette ble opprinnelig laget av Peter Carl Fabergé på bestilling fra Tsar Alexander den tredje av Russland. Tsaren ønsket å gi det som en påske-overraskelse til sin kone.

 

Spørsmål 5 

Hva betyr egentlig ordet appelsin?

a) Kinesisk eple.

b) Afrikansk frukt

c) ”Oransje” på indisk

 

Riktig svar: a) Kinesisk eple

 

Spørsmål 6

Under det jødiske påskemåltidet Seder, er det en tradisjon å dyppe persille i saltvann før den ristes. Hva symboliserer dette?

a) Vannet Moses måtte dele

b) Det etterlengtede vannet under ørkenvandringen

c) Tårene under slaveriet

 

Riktig svar: c) Tårene under slaveriet

 

Spørsmål 7

Hvor lenge har vi hatt Kvikklunsj i Norge? Siden

a) 1937

b) 1954

c) 1982

 

Riktig svar: a) Siden 1937

 

Spørsmål 8

Ca hvor mange tonn appelsiner spiser vi i påsken?

a) 6500 tonn

b) 3200 tonn

c) 5000 tonn

 

Riktig svar: c) 5000 tonn

 

Spørsmål 9

Hvorfor spiser vi egg i påsken?


Riktig svar: Egg er et gammel fruktbarhetssymbol og også et symbol på gjenfødelse. Derfor henger dette blant annet sammen med at Jesus stod opp igjen fra de døde.

 

Spørsmål 10

Fra hvilket land stammer skikken med Påskeharen?

a) Portugal

b) Østerrike

c) Tyskland

 

Riktig svar: c) Tyskland

 

Spørsmål 11

Hva er perfekt kjernetemperatur på lammestek?

a) 70 -72 grader

b) 68 - 70 grader

c) 81 grader

 

Riktig svar: b) 68-70 grader

 

Spørsmål 12

Hva er hovedingrediensene i marsipan?

a) Sukker og mandler

b) Mandler og melis

c) Mandler og egg

 

Riktig svar: b) Mandler og melis

 

Spørsmål 14

Hvilket vitamin finnes overhode ikke i egg?

a) Vitamin C

b) Vitamin D

c) Vitamin K

 

Riktig svar: a) Vitamin C

 

Spørsmål 15

Hvor mange år har det vært krim på melkekartongen?

a) 19 år

b) 25 år

c) 11 år

 

Riktig svar a) 19 år