4 enkle sauser til grillmaten

4 enkle sauser til grillmaten

En saus eller dipp gjør måltidet komplett, og i varmen skal den være kald. Her er fire tips til sauser som passer til grillmaten.

Saus, dipp eller dressing gir retten fuktighet slik at ikke måltidet blir tørt. Ingrid Fugelli, kokk og medlem av MENY-Lauget, mener en dasj må til, men en enkel vinaigrette eller litt aioli også kan holde lenge.

Gresk tzatziki

Tzatziki er en frisk favoritt i det greske og tyrkiske kjøkkenet, og også populær i Midtøsten. Den er enkel å lage og Ingrid Fugelli bruker den til absolutt alt.

- God både til kjøtt og fisk, til stekt laks, kylling, svinefilet, og til gresk salat. På sommeren griller vi hele tiden, og tzatziki passer til alt på grillen, sier hun.

Ingrid foretrekker å bruke den ekte greske yoghurten for en tykk og kremet tzatziki. Ellers består den av agurk, hvitløk, salt og pepper. Så enkelt.

Skrap ut innmaten i agurken før du river den i strimler eller skjærer den i biter. Og ta ut vannet. Det gjør du ved å ha strimlene i en sil og drysse litt salt over. La stå i et par minutter før du presser vannet ut av agurken. Så blander du alt sammen.  

Tzatziki smaker godt til laks. Grill lakseburgere og topp med tzatziki og rødløk! Tzatziki smaker godt til laks. Grill lakseburgere og topp med tzatziki og rødløk!

Du finner også nydelige ferdige varianter av den greske dippen:

Frisk fetakrem

Ingrid har flere kalde favoritter til grillmat.

- Fetakrem er rett og slett fetaost som du moser med en gaffel og blander med creme fraiche, sitron, salt og pepper. Prøv deg frem.

- Kremen er perfekt i kombinasjon med grillet svinefilet, grillet ananas, grillet hjertesalat og grillet vannmelon. Det søte i frukten, det salte i ostekremen sammen med punchen i hjertesalaten er utrolig godt! Sier Ingrid.

 La det godt være litt grove biter i kremen. Ifølge kokken kan ingenting gå galt.  

 - Bare vær forsiktig med saltet, siden osten er salt i seg selv – og ha gjerne i litt cayennepepper for ekstra bite!  

Pesto

Ingrid foreslår også en god pesto.

- Pesto bruker jeg både som marinade eller enkel dressing i seg selv. Topp til torsk, i pasta, til tapas eller på bruscetta. MENY har mange gode ferdiglagde pestoer hvis du ikke rekker å lage en selv, tipser kokken.

Hemmeligheten bak en herlig pesto er god olje.

- Jeg ville kjøpt en olje beregnet til salat. Den har mer smak og det er meningen at du skal bruke den i kald mat.

Basilikum, pinekjerner, hvitløk, parmesan, salt og pepper er basisoppskriften. Ingrid foretrekker å grovknuse ingrediensene i en morter, men hurtigmikser fungerer også fint.

Benytt en god, smaksrik olje når du lager hjemmelaget pesto. Den har gjerne mer smak og er beregnet for å brukes i kald mat. Benytt en god, smaksrik olje når du lager hjemmelaget pesto. Den har gjerne mer smak og er beregnet for å brukes i kald mat.

Hvitløk og basilikum

Men! Ingenting smaker sommer som aioli. Hvitløksmajonesen er perfekt til all sjømat og på en sommerlig sandwich med bacon, salat og tomat. Ha en klatt til tapas-kjøttboller, stekte poteter, spekemat, som dressing på burger eller topping på pølsa.

Aiolien er knallgod til mye, og her har også MENY et stort utvalg å velge mellom.

Lage aioli selv? Vil du lage den selv, kan du gjøre det på flere måter. Den klassiske er å piske egg og ha i en tynn stråle nøytral olje, hvitløk, gjerne litt sennep, salt, pepper og sitron. For en mer bedagelig og superkjapp aioli, kan du mikse majones med hvitløk.

- Da ville jeg brukt Hellmanns majones, den passer best til akkurat dette. Pesto og aioli er godt å blande, eller du kan bare hakke litt basilikum og ha i aiolien. Basilikum er jo godt i alt, ifølge kokken.

Aioli

Aioli

Under 20 min