Grillguide til gode smaker

Grillguide til gode smaker

De beste tipsene til hvordan heve smaken på grillmat

Det finnes mange spennende måter å gi maten en ekstra touch på. Med grillsesongen rundt hjørnet er det duket for ekstra mange og spennende smaker. Her får du en guide gjennom mylderet av teknikker og tilsetninger.

En rub inneholder krydder og sukker. Sukkeret karamelliseres underveis og gir en crispy og smakfull krydderskorpe på kjøttet. 

Kokkens tips: Lag pulled pork med Chiptole eller Habanero-rub! Vi har en oppskrift du kan prøve her. 

En marinade tilfører kjøttstykket syre og ulike kryddersmaker, slik at det blir mørere og mer smakfullt. Kjøttet bør marineres i minst to timer, helst over natten, så smakene 
får satt seg skikkelig.

Marinér kjøttet i en pose. 
Da får du marinade på alle sider og det er lett å vende på det underveis.

En glaze skal påføres mens kjøttet er på grillen. Dette gir en blank og smakfull overflate. Glazer er som regel sukkerholdige, så tilsett det på slutten av steketiden for å unngå at sukkeret blir brent.

Kokkens tips: En god og smaksrik glaze kan godt brukes til ferdiggrillede burgere. Da får du et hint av ekstra god og krydret smak, uten at selve burgerkjøttet havner i skyggen. Har du ikke en glaze, kan en smaksrik sennep gjøre samme nytten. Prøv for eksempel en dijon med honning eller estragon.

Pølser kan også glazes. Velg glaze ut i fra hva slags smaker som er på tilbehøret. Hva med rosmarin- og hvitløks-glaze til urtepølsen? La pølsen få følge av en deilig potetsalat med kapers og vinaigrette.

Hva med å dyppe fisken i glaze og sesamfrø før steking?

Du kan også tilsette smak med en grillolje. Lag din egen grillolje med urter, litt finrevet sitronskall og hvitløk. Da har du en smakstilsetning som gir et snev av Middelhavet gjennom hele sommeren.

Røkeflis, eller -spon, brukes for å tilsette røyksmak til maten. MENY-Laugets røkeflis er tilsatt urter for ekstra god smak. Denne fuktes og legges på et ark aluminiumsfolie. Legg så arket rett på kullet, så røyk dannes. Røyken kan reguleres gjennom spjeldet på grillen.

Kokkens tips: Røk din egen fisk! Pakk røkeflis/spon i folie og klem sammen til en ball. Stikk små hull i ballen og legg den direkte på kullet.

Pizza er kanskje ikke det du forbinder mest med grilling. Men en kullgrill
i kombinasjon med en pizzabakesten er perfekt til baking av pizza på grunn av muligheten for god varme. Legg litt røkeflis på kullet for å få en pizza med autentisk vedfyrt ovnsmak.

God smak og god sommer!