Lag tilbehøret selv

Tilbehør til grillmat

Se video ovenfor for oppskrift på sprøstekt løk

Hos MENY får du tak i et bredt utvalg av spennende tilbehør til grillmat, men hvis du har tid er det jo ekstra kult å servere hjemmelaget! 

BBQ SAUS

  • 300 g Heinz økologisk ketchup
  • 100 g Heinz chilisaus
  • 100 g brunt sukker
  • ½ dl sterk kaffe
  • 0,5 ss tabasco

Alt blandes godt, sausen er best hvisden får stå og trekke en dag eller to.

SØT GROV SENNEP

  • 40 g brune sennepsfrø
  • 40 g gule sennepsfrø
  • 2 dl varmt vann
  • 1,5 ss hvitvinseddik
  • 1 ss brun farin
  • 1 ts havsalt
  • 3 ss olje

Bløtlegg sennepsfrøene i 2 dl varmtvann over natten, da blir de noe mykere (hell på varmt vann, sett i kjøleskap når det har nådd romtemperatur).Hell vannet og sennepsfrøene i en foodprosessor, tilsett eddiken, sukker og saltet. Kjør maskinen i 3 - 5 minutter til sennepen har en grov kremaktig konsistens.Tilsett olje og kjør et par omgangers lik at alt blandes. Fyll sennepen i et glass med skrulokk. Oppbevar den i kjøleskap.Sennepen kan varieres med litt frisk kjørvel, estragon eller dill.

SALSA

  • 1 stk rødøk, finhakket
  • 1 boks gode hermetiske tomater,sil av juicen
  • 2 modne tomater
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 1/2 stk rød chili, finhakket
  • 1 ts malt spisskummen
  • 2 ss frisk koriander, hakket
  • 2 ss god olivenolje
  • 1 ss sukker
  • saften fra 1 limesalt evt. tabasco eller annen chilisaus

Varm oljen i en liten kjele, tilsett løk,hvitløk og chili , fres over middelsvarme til løken blir myk, den skalikke få farge. Tilsett de hermetisketomatene og sukkeret og la detsurre et par minutter.Ta alt ut av kjelen og avkjøl. Deltomatene i terninger, bland inni salsaen med urtene og krydderet.Smak salsaen til med salt og limesaftog juster styrken med tabasco eller enchilisaus etter eget ønske. La den ståog trekke en times tid i kjøleskapet.

AIOLI

  • 4 eggeplommer
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 5 dl nøytral matolje(raps/solsikke/soyaolje)
  • 2 ss worcestershiresauce
  • 1,5 ts dijonsennep
  • 3 hvitløkfedd, finhakketsalt og pepper
  • evt. friske urter

 

Det er en fordel om alle ingredienseneer romtempererte. Pisk eggeplommerog eddik, tilsett den finhakkedehvitløken. Spe på med matoljen i entynn stråle mens du hele tiden pisker.Smak til med salt, pepper, worcestershiresauceog dijonsennep.

KETCHUP

  • 4 stk løk, i grove terninger
  • 250 g selleri, i terninger
  • 5 ss olivenolje
  • 4 hvitløkfedd
  • 1 ts malt koriander
  • ⅓ ts malt kanel
  • 1 ts allehåndekrydder
  • ½ ts malt sort pepper
  • 2 ts sellerisalt
  • 2 kg modne tomater grovkuttet
  • 3 ss tomatpurè
  • ½ ts tabasco
  • 200 ml hvitvinseddik
  • 200 g sukker

 

Kjør løk og selleri i en kjøkkenmaskintil den er finhakket. Varm oljen i en kjele,tilsett løk og selleri og la dette bløtgjøreseg på middels varme mens du rører.Tilsett hvitløk, og la småkoke i 5 min.Tilsett krydderet og kok i ett minutt.Rør inn de øvrige ingrediensene ogkok opp, la småkoke uten lokk i ca1 time på lav varme til tomatene ermost og væsken er redusert til dethalve. Kjøres i kjøkkenmaskin tilen jevn purè og avkjøl.Ketchupen vil tykne litt når den blirkald. Er den for tynn? Kok den nedlitt til så tykner den.Oppbevares på et sterilt og tett glassi opp til 3 måneder i kjøleskapet.