Deilige spekefat

Deilige spekefat
Spekemat er et godt utgangspunkt når du skal servere noe godt og enkelt, og helt perfekt på varme sommerdager! Spekemat kan kombineres med det meste og du kan med ulikt tilbehør variere spekefatet til ulike anledninger.

Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat og kommer fra låret på grisen. Ferdig oppskåret spekeskinke fås i mange ulike utgaver og kvaliteter, og du trenger slett ikke reise utenlands for å få de beste skinkene. Hos Meny finner du alt fra de kjente, gode spekeskinkene fra Spania, Frankrike og Italia, til vellagret og kvalitetsrik skinke fra Norge. Deriblant bestselgeren Stranda spekeskinke. Og Jacobs Utvalgte tilbyr også et godt utvalg av lekre skinker fra Italia.

Utmerket til koldtbord 

Et koldtbord som bugner over av spekemat og deilig tilbehør er alltid en sikker vinner når du inviterer til selskap. Da kan gjestene plukke og mikse på egenhånd, og spise i eget tempo. Og måltidet kan fint strekke seg utover hele kvelden. Dersom du serverer spekematen sammen med lett tilbehør som salat, flatbrød og rømme, bør du beregne cirka 150 gram spekemat per person. Men dersom du velger mer, og litt tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre kan du fint beregne litt mindre spekemat.

Minst halvparten av spekematen bør bestå av skinker av ulik sort, siden det er dette det oftest går mest av. Velg for eksempel Parma og Serranoskinke, og Jacobs Utvalgte San Daniele-skinke. Resten kan bestå av ulike spekepølser og spekekjøtt som Chorizo, speket pølse med akevittkrydder fra Tind og ferdig oppskjært fenalår fra Stranda. Velg gjerne noe røkt og noe urøkt for variasjon.

 

Det tradisjonelle spekefatet

Her finner du den norske spekematen sammen med deilig eggerøre og rømme.

  • Spekeskinke, fenalår, salami. fårepølse, morrpølse og flatbrød. Server gjerne med dampede asparges, eggerøre og rømme.

Spekefat med sommervri

Om sommeren er det fint å bruke frukt og sesongens friske bær. Det søte gir en fin kontrast til den salte spekematen.


  • Crostini med fennikel-salami, oliven og tomat.
  • Asparges med serranoskinke
  • Cantaloupemelon med Pata Negra skinke.

Spekefat inspirert av middelhavet 


  • Serrano, Iberico, Parmaskinke, chorizo, salami og oliven. Server med grissini og kapers.

 

Tilbehør til spekefatet

Her til lands har vi lange tradisjoner når det kommer til spekemat, og det betyr selvsagt at det finnes like lange tradisjoner rundt hvordan vi spiser spekematen. Men Norge er langt i fra det eneste landet som har spekemattradisjoner, dette er nemlig like vanlig i både Spania og Italia. Dette er selvfølgelig med på å gjøre spekemat til en svært allsidig råvare, som kan serveres på mange måter, og til mye forskjellig tilbehør. 

For eksempel passer det like godt til den klassisk norske rømmegrøten med flatbrød, som til friske salater. Melon er kjempegodt sammen med salt spekeskinke, men vil du prøve noe nytt kan du bruke jordbær, nektarin eller fersken. Prøv å marinere frukten i litt balsamico først, så får du kjempefin balanse mellom det søte, salte og syrlige. For å mette litt mer er det godt med flatbrød eller grissini. Det er også godt å kombinere et spekefat med et deilig ostefat.