Grønnere, grovere og renere

Grønnere, grovere og renere
Grønnere, grovere og renere, filosofien er enkel. Det handler ikke om «fy mat» eller alt du ikke skal spise. Tvert i mot. Fokuset er på alt vi kan spise mer av, alt som er bra for oss. I alle MENY butikker finnes det en guide til kunder som vil spise sunnere, men med denne oversikten over grønnsaker er det enkelt å bli inspirert.

Spis regnbuens farger! Grønnsaker og frukt med ulike farger inneholder forskjellige mineraler, vitaminer, antioksidanter og kostfiber. Derfor er det viktig at du får i deg hele spekteret av farger.

De røde
De røde frukt og grønnsakene gir både søte og syrlige smaker. Her finner vi blant annet jordbær, rabarbra, tomater, reddik, melon, bringebær, rips og granateple. Disse inneholder mye vitamin C, og i tillegg både vitamin E som beskytter cellene og lykopen som er viktig for prostatakjertelen. 

Siden det finnes så mange ulike røde grønnsaker og frukter, er de lette å inkludere i frokost, lunsj eller middag. Jordbær med Cottage cheese er både sunt og godt til frokost eller du kan servere jordbær i en dessertvariant med stivpisket rømme, melis og rosépepper. Til middagen er granateplekjerner strødd over skalldyr eller salat en frisk og annerledes rett. Ønsker du å finne en ny hverdagsfavoritt for litt forandring er fylt paprika med tomatsaus en svært god kandidat: Som kveldsmat er et tips å spise båter av grapefrukt, siden en grapefrukt om dagen faktisk kan forbedre søvnkvaliteten med 64%.

De gule
De gule representeres ofte ved bananer, mais, appelsiner, ananas og gul paprika. De inneholder som regelmye vitamin C, som er bra for immunforsvaret. Vitamin C er en antioksidant som også bidrar til at kroppen bedrer opptaket av jern.

Forslag til dagens gule:

  • Bruk banan som mellommåltid.
  • Lag en tropisk fruktsalat med ananas, grapefrukt, banan og mango.
  • Strø finhakket, gul paprika over pizzaen.
  • Bruk kålrotstappe til kjøtt- eller fiskemiddagen.
  • Fersk ananas som dessert (hjelper fordøyelsen også).
  • Både ananas, gul squash og maiskolber er gode å legge på grillen.

De grønne

De grønne inneholder mye vitaminer og mineraler, blant annet lutein, vitamin K og betakaroten. Vitamin K er nødvendig for blodets evne til å koagulere. De mest brukte grønne er kiwi, asparges, avokado, selleri og brokkoli.

Forslag til dagens grønne:

  • Lag en grønn salat med forskjellige salattyper og finhakkete urter.
  • Del en avokado i to og erstatt steinen med grovhakkete tomater, litt salt og pepper. Ha på litt olivenolje og du har et supert minimåltid.
  • Bruk pære som tilbehør til ost.
  • Bruk spinat, kjempegodt både dampet og rå.
  • Most avokado er noe av det første en baby bør spise, ettersom den er supersunn og har få allergener.

De blålilla
Fargepigmentene i blålilla frukt og grønnsaker gir deg store mengder antocyaniner, som har vist seg å være godt for helsen. Av de blålilla er de vanligste aubergine, rødbeter, bjørnebær, blå druer og blåbær.

Forslag til dagens blålilla:

  • Dryss blåbær, bjørnebær eller solbær over müsli-blandingen.
  • Bruk blå poteter neste gang du lager ovnsbakte poteter eller potetmos.
  • Bruk aubergine i ovnsbakte retter eller grillet som tilbehør til kjøtt og fisk.
  • Prøv ovnsbakte fikenbåter med honning til ost.