Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter

En viktig forbrukertrend er økt fokus på sunnhet og ernæring. Helsetrenden har ført til at flere produsenter har utviklet fiber- og fullkornsprodukter.

Fullkorn er sunt fordi skallet inneholder stort sett alle fibrene i kornet. Hele kornet brukes, både kime, kjerne og skall. Hvitt mel inneholder nesten bare kjernen av kornet, og man går da glipp av de gode fibrene og vitaminene som sitter i skallet og kimen.

Grove kornvarer er en viktig kilde til kostfiber, og i hverdagen er det derfor lurt å velge et litt grovere brød. Brødskalaen gjør det enklere for deg å vite hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet.  Når brødet har mer enn 50 prosent innhold av dette, regnes det som grovt.

Siden det er så viktig for kroppen med kostfiber, anbefaler Helsedirektoratet at vi skal spise 70-90 sammalt mel eller fullkorn om dagen. Dette tilsvarer fire skiver grovbrød, og har du sunt og godt pålegg som for eksempel makrell i tomat eller most avokado på, blir brødmåltidet en super næringskilde.

Det er viktig for barn med inntak av kostfiber, men det kan være en utfordring at noen barn liker ikke for grovt brød med store kjerner og korn. Men det finnes flere gode alternativer med helt finmalt grovt korn, som er enklere å tygge og lettere å like. Ellers er nystekt hjemmelaget brød en klassiker det er vanskelig å motstå.

Ønsker du alternativer til brød er det mange valgmuligheter, både til frokost, lunsj eller middag.

Du kan for eksempel starte dagen med grovt knekkebrød eller granola med yoghurt og honning. Fullkorn gir en god metthetsfølelse som varer lenge og kan forebygge småspising mellom måltidene.

Til middagsmaten er det mange muligheter for å velge litt grovere. Du kan prøve brun ris, byggris, fullkornspasta eller grove tortillalefser til taco-fredagen.

Som helgekos kan du lage grove frokostvafler – eller pannekaker. Nybakte grove scones smaker kjempegodt, spesielt  med nyrørt, hjemmelaget jordbærsyltetøy. 

Å spise mer grovt er ikke vanskelig når utvalget er godt. På Meny kan du velge om det er frokosten, lunsjen eller middagen du ønsker å gjøre litt grovere.