En innføring i Tex-Mex

Tex-Mex er sammensatt av ordene «Texas» og «Mexico». Tex-mex er ingen amerikanisering av meksikansk mat, som mange tror, men en selvstendig mattradisjon med mange ulike kilder og med enorme muligheter for variasjon og tilpasning.

Se også video om hvordan man lager Guacamole 

Bakgrunn

Tex-Mex har mange røtter; indianske, spanske, sør- og nordamerikanske, europeiske, til og med mauriske elementer kan spores i den teksansk meksikanske matlagingen. Tex-mex er likevel ingen tilfeldig sammenblanding. For tross den store variasjonsrikdommen er grunnlaget og utgangspunktet umiskjennelig meksikansk, men tortillas og chilis som viktige ingredienser og med bønner som nesten obligatorisk følge.

Typisk Tex- Mex

Den meksikanske maten kan være grovt enkel eller ekstremt komplisert. De samme rettene kan tilberedes på svært forskjellige måter og på ulike vis reflektere de mange påvirkningene som har bidratt til å skape det vi i dag kjenner som Tex-mex mat. Stor sett gjør Tex- Mex bruk av relativt fåtallige basisingredienser og de fleste rettene er forholdsvis enkle å lage.

Tortillas, chilis og bønner er ingredienser vi vanskelig kommer utenom, og som bidrar sterkt til å gi den meksikanske maten sitt særpreg. Krydrede tallerkner med enchiladas, tacosalat, ris & bønner, chili con carne, fajitas,quesadillas og burritos er i dag standard Tex-Mex- retter. 

Råvarene

Tortillas – har form som en lefse, bakt av maismel eller hvete og er det meksikanske kjøkkenets ekvivalent til vår potet. De kan spises som de er, de kan frityrstekes til tacoskjell eller chips, eller de kan rulles rundt kjøtt og saus og ostegratineres.


Chili- også kalt chilipepper eller hagepepper – er en frukt som finnes i utallige varianter, fra de milde paprikatypene til de virkelige hotte som jalapeño og serrano og som brukes i Tex- Mex matlaging, gjerne malt som krydder.


Bønner -spises i Mexico til alle måltider, til frokost, lunsj og til middag. Bønner er utrolig næringsrike og strutter av vitaminer og proteiner. De vanligste bønnene hos oss er røde, brune eller sorte.


Salsa – betyr ganske enkelt saus. En salsa har utallige bruksområder. Den er bordsaus eller dip til maischips eller den kan helles over alle litt krydrede retter, fra omeletter og risretter til kylling, fisk og kjøtt.

Guacamole - er en annen vanlig salsa laget på basisingrediensen avocado. Man tilsetter gjerne lime og hvitløk. Et tips er å legge en avocadostein i guacamolesausen, da holder den seg lenger.  


Se video av hvordan du lager Guacamole her

Tex- Mex krydderet

Vanlig krydder brukt i Tex-mex er anis, safran, koriander, karve, merian, oregano, rosmarin, timian, spisskumin og villmynte.

Husk: med meksikansk mat kan vi improvisere så mye vi vil.

Server med en frisk Margarita

1 del Cointreau
3 deler tequila
1 del lime juice
lett saltkant på glasset samt en skive lime eller sitron på kanten.

Ristes eller røres. Server uten is.Relaterte artikler