Det beste tilbehøret til tradisjonsmaten

Kålrotstappe, kokte nypoteter og flatbrød. Det ligger mye tradisjon i godt tilbehør. Det er ikke bare steker og lapskaus som har lange tradisjoner. Også tilbehøret kan være både tradisjonsrikt og variere fra fylke til fylke. Hvem har ikke hatt diskusjonen om hva raspeball og komle egentlig skal ha av tilbehør?

Uansett hvilke tradisjoner du har, her har vi samlet noe av det vanligste tilbehøret til norsk tradisjonsmat:

Potet

Poteten er en av våre viktigste matvarer. Poteten kom trolig til Norge i ca. 1740, og ble en viktig næringskilde. Enten du velger  å koke, steke, bake eller stue, poteten hører definitivt hjemme i norsk tradisjonsmat. Server nypoteter med en god klatt smør hakkede friske urter eller mos de til stappe.

  • Oppskrift på kokte nypoteter med smør og urter finner du her og oppskrift på hjemmelaget potetmos her.

Stappe og mos

Kålrotstappe og rotmos er fast tilbehør til både pinnekjøtt, medisterkaker og salte pølser. Rotmos passer i tillegg ypperlig til fisk og fugl. Enkelt å lage, og veldig, veldig godt.   • Oppskrift på kålrotstappe finner du her og rotmos finner du her.

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er en av hjørnesteinene i norsk tradisjonsmat. Det beste er at de kan brukes til så mangt, og at det smaker utrolig godt.

  • Oppskrift og inspirasjon finner du her.

Ertestuing

Hjemmelaget ertestuing hører med til lutefisken, men er også kjempegodt til kjøttkaker. I tillegg er det både veldig enkelt og veldig godt.

  • Oppskrift finner du her.

Flatbrød

Flatbrød er en annen klassiker, kjent som det trofaste tilbehøret til blant annet lys lapskaus. Et godt flatbrød skal være sprøtt og ganske tynt og oppskriften er ofte basert på lange tradisjoner.

Hos MENY finner du flatbrød blant annet som en del av Norges Matskatter-sortimentet. Se etter produktene fra Kikne Hjemmebakeri (Hedmark), Rørosbaker’n (Trøndelag) og Holmen Crisp (Oppland).