Guide: Steker fra A til Å

Guide: Steker fra A til Å
Hvilken stek er din favoritt? Her guider vi deg gjennom fire tradisjonelle steker.

En stek tilbereder seg selv i ovnen, og er en enkel måte å lage mat til mange på. For mange er stek barndomsminner og tradisjonsmat. Ved hjelp av et steketermometer er du garantert et godt resultat. Ved riktig behandling er stek både saftig, smakfullt og enkel middag som passer like godt til søndagsmiddag som det gjør til høytider og fest.

Viltstek

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Viltstek som elg, reinsdyr og rådyr passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte eller kokte poteter og et syrlig syltetøy/gelé som for eksempel rips, tyttebær eller rognebær.

Oppskrift på klassisk reinsdyrstek med steg-for-steg bilder finner du her

Lammestek

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 58 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Lammestek passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte poteter, en god sjysaus og en gelé som for eksempel mynte eller rips.

Oppskrift på klassisk surret lammestek finner du her

Svinestek

Krydre steken med salt og pepper. Hvis svinesteken har svor, så ruter du denne som du ruter en ribbe. Stek den i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i ca 10 minutter før servering. 

Svinestek passer godt sammen med klassisk tilbehør som surkål og kokte poteter, men også sammen med stekte epler, svisker og tilbehør som tilfører både friskhet og sødme.

Oppskrift på klassisk skinkestek og hjemmelaget surkål med steg-for-steg bilder finner du her

Oksestek

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Oksestek passer godt sammen med kokte rotgrønnsaker, poteter, for eksempel en rødvinsaus og rødvin-, tyttebær- eller rognebærgelè.

Oppskrift på klassisk oksestek med brun saus og grønnsaker med steg-for-steg bilder finner du her