Guide: Steker fra A til Å

Lammestek, svinestek, oksestek, reinsdyrstek, elgstek og hjortestek.. Hvilken stek er din favoritt? Her guider vi deg gjennom fire tradisjonelle steker og gir deg tips til både tilberedning og tilbehør.

En stek tilbereder seg selv i ovnen, og er en enkel måte å lage mat til mange på. Stek er ekte tradisjonsmat, og passer like godt til søndagsmiddag som til høytider og fest. 

Uansett hvilken stek du velger, bruk steketermometer, så er du garantert et godt resultat!

Viltstek

Betegnelsen viltstek rommer både reinsdyrstek og hjortestek. 

Slik gjør du: 

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Tilbehør: 

Viltstek som elg, reinsdyr og rådyr passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte eller kokte poteter og et syrlig syltetøy/gelé som for eksempel rips, tyttebær eller rognebær.

  • Oppskrift på klassisk reinsdyrstek med steg-for-steg bilder finner du her

Lammestek

Lammestek hører påsken til, men smaker også minst like godt på høsten når Norsk lam er på sitt aller beste. 

Slik gjør du:

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 58 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Tilbehør: 

Lammestek passer godt sammen med stekte rotgrønnsaker, stekte poteter, en god sjysaus og en gelé som for eksempel mynte eller rips. Skal du servere lammestek på høsten, anbefaler vi å kryddre steken med rosmarin, og servere den sammen med en deilig sopprisotto. Vil du prøve noe litt annet? Server lammesteken med middelhavsgrønnsaker og tataziki. 

  • Oppskrift på klassisk surret lammestek finner du her

Svinestek

Svinestek, eller skinkestek som den også kalles, er en tradisjonell søndagsmiddag. Svinestek spises året rundt, men er særlig populært rundt juletider. 

Slik gjør du: 

Krydre steken med salt og pepper. Hvis svinesteken har svor, så ruter du denne som du ruter en ribbe. Stek den i ovnen på 180 grader til den har en kjernetemperatur på 70 grader. La den hvile i ca 10 minutter før servering. 

Tilbehør: 

Svinestek passer godt sammen med klassisk tilbehør som surkål og kokte poteter, men også sammen med stekte epler, svisker og tilbehør som tilfører både friskhet og sødme.

  • Oppskrift på klassisk skinkestek og hjemmelaget surkål med steg-for-steg bilder finner du her

Oksestek

En klassisk oksestek er perfekt for venner og familie som samles til en større helgemiddag. 

Slik gjør du: 

Krydre steken med salt og pepper og brun den i en stekepanne. Stek den i videre i ovnen på 160-180 grader til den har en kjernetemperatur på 65 grader. La den hvile i ca. 10 minutter før servering.

Tilbehør:

Oksestek passer godt sammen med kokte rotgrønnsaker, poteter, for eksempel en rødvinsaus og rødvin-, tyttebær- eller rognebærgelè.

  • Oppskrift på klassisk oksestek med brun saus og grønnsaker med steg-for-steg bilder finner du her

Dette gjør du med restene

Dere trenger ikke være mange for å spise stek til middag. Rester av stek holder seg godt opp til fire dager i kjøleskap, og hvis du ikke har lyst på stek i løpet av de neste dagene kan det pakkes godt inn og fryses ned. Disse restene kan du skjære i strimler og bruke i en wok, på et ostesmørbrød eller i en salat. Du kan også skjære resten av steken i skiver, og varme de forsiktig i sausen dagen etter. 

Hva med å bruke restene etter søndagsmiddagen i et av disse ostesmørbrødene?