Steg for steg: Slik får du perfekt stek

Steg for steg: Slik får du perfekt stek

Å lage stek er enklere enn du tror, uavhengig av om du skal lage oksestek, skinkestek, viltstek eller lammestek. Dette er tipsene som gir deg perfekt resultat, hver gang.

Et godt resultat starter alltid gode råvarer. Hos MENY finner du et stort utvalg steker både med og uten ben. Usikker på hva du bør velge? Spør en av våre dyktige matarbeidere i ferskvaredisken om de har noen anbefalinger til din middag.

Gode forberedelser

Et godt resultat starter alltid med forberedelsene. Før du begynner på selve matlagingen, legg kjøttet i romtemperatur i ca. 30 minutter.

Gni hele steken inn med salt og pepper og eventuelt annet krydder etter eget ønske. Skal du lage skinkestek med svor, ruter du opp svoren med en skarp kniv før du gnir den inn med salt og pepper.

Friske urter gjør seg godt som krydder til steker. Prøv f.eks rosmarin til lammestek! Friske urter gjør seg godt som krydder til steker. Prøv f.eks rosmarin til lammestek!

Først i panna, så i ovnen

Vil du ha stekeskorpe, starter du med å brune kjøttet i stekepanna før du setter den i ovnen. Da «lukker» også kjøttet seg slik at kjøttsaften holdes i steken, og du får et saftigere resultat.  

Før steken går i ovnen, setter du i steketermometer. Dette er avgjørende for et godt resultat. Hvor lenge kjøttet skal være i ovnen avhenger av både steketemperatur og størrelsen på steken, og uten termometer kan det være vanskelig å vite hvor lenge kjøttet skal være i ovnen.

Alt du trenger å vite om steker

Alt du trenger å vite om steker

Lammestek, svinestek, oksestek, reinsdyrstek, elgstek og hjortestek. Hvilken stek er din favoritt? Her guider vi deg gjennom fire tradisjonelle steker og gir deg tips til både tilberedning og tilbehør.

Steketermometeret setter du inn i midten av steken. Hvis du setter steketermometeret i den tykkeste delen, så vil den tynneste delen bli godt stekt når den tykkeste delen er medium. Prøv å finne en stek som har jevn tykkelse.

Hvor lang tid det tar for steken å nå kjernetemperatur avhenger av størrelsen, men sett av ca. 2-3 timer.
Bruk alltid steketermometer for å sikre at kjøttet blir passe stekt. Dette fordi steketiden avhenger av steketemperatur og stekens tykkelse. Bruk alltid steketermometer for å sikre at kjøttet blir passe stekt. Dette fordi steketiden avhenger av steketemperatur og stekens tykkelse.

Så lenge skal steken stå i ovnen

Hvor høy temperatur ovnen skal ha, og hva som er kjernetemperatur på kjøttet varierer fra type til type:

  • Viltstek: Stekes på 160-180 grader til kjernetemperaturen er 58-64 grader for medium+ stekt, og 64-68 grader for godt stekt stek. La hvile i 15-20 minutter før servering.

  • Lammestek: Stekes på 160-180 grader til kjernetemperaturen er 68-70 grader for medium+ stekt, og 70-72 grader for godt stekt stek. La hvile i 25-30 minutter før servering.

  • Svinestek: Stekes på 180 grader til kjernetemperaturen er 72-74 grader for medium+ stekt, og 74-78 grader for godt stekt stekt.

  • Oksestek: Stekes på 160-180 grader til kjernetemperaturen er 62-64 grader for medium+ stekt, og 64-68 grader for godt stekt stek.

Det gode tilbehøret 

Mens steken er i ovnen begynner du på tilbehøret. Klassisk tilbehør til skinkestek er kokte poteter, rosenkål, svisker og epler, mens erter og gulrøtter er noe vi gjerne forbinder med oksestek. Og såklart – en god brun saus.

Kjøp alt du trenger:

La steken hvile 

Rett før steken når kjernetemperatur, tar du den ut av ovnen. Temperaturen vil fortsette å stige noen grader etter at du tar den ut. Sett den på kjøkkenbenken og dekk steken med aluminiumsfolie eller klede.

  • Stek bør alltid hvile i 15-20 minutter før de skjæres opp. Kjøttsaften vil da sette seg og man får et saftig og godt resultat.

Bruk restene 

Når man steker en stor stek, ender man gjerne opp med litt rester. Disse restene kan du skjære i strimler og bruke i en wok, på et ostesmørbrød eller i en salat. Du kan også skjære resten av steken i skiver, og varme de forsiktig i saus dagen etter. 

Det beste tilbehøret til tradisjonsmaten

Det beste tilbehøret til tradisjonsmaten

Det ligger mye tradisjon i godt tilbehør. Kokte poteter, flatbrød, stuinger, mos og stappe passer godt til både søndagsmiddagen og hverdagsmaten.