Slik vasker og stryker du bunadskjorten Se video

Slik vasker og stryker du bunadskjorten

Skal du bruke bunad på 17.mai, i konfirmasjon, dåp eller bryllup må du også ha bunadskjorten klar. Her får du gode tips til hvordan du både vasker og stryker bunadskjorte.

Endelig er det tid for å ta fram bunaden, men du ser fort at bunadsskjorta trenger litt ekstra stell og kjærlighet. Flekker og krøller må fjernes før den store begivenheten. Slik gjør du det!

Flekker på bunadskjorten?

Det er fort gjort å være uheldig i løpet av dagen og få en flekk eller to på skjorten. For at ikke flekken skal sette seg, bør du så fort som mulig etter du oppdager en ny flekk gjøre følgende:

  • Skyll gjennom flekken med lunkent, rennende vann
  • Behandle flekken så fort det lar seg gjøre - helst samme dag.
Behandle flekker så fort som mulig, så blir klærne så gode som nye! Behandle flekker så fort som mulig, så blir klærne så gode som nye!

Forbehandling av flekker før vask

Oppdager du at skjorten har flekker, eller at det kanskje litt ekstra skittent under armer, selv om skjorten har hengt i skapet en stund er det fortsatt lurt å forbehandle området før vask. OBS: Forbehandling gjelder ikke dersom du har bunadskjorte i silke! 

Slik gjør du:

  • Hell Omo eller Blenda flytende rett på flekken.
  • La virke i ca 30 minutter.
  • Vask bunadsskjorten i vaskemaskin.

Vask deretter på så høy temperatur som du tør. Dersom skjorten er lys, eller broderiene er lyse, kan du gjerne bruk gjerne et pulver som inneholder blekemiddel (for eksempel Omo Ultra hvitt pulver).

Prøv alltid forbehandlingstips på et lite synlig sted først, så du er sikker på at skjorten din tåler det.

Oppdager du at skjorten har flekker, eller at det kanskje er litt ekstra skittent under armer selv om skjorten har hengt i skapet en stund, er det fortsatt lurt å forbehandle området før vask.

Forbehandle flekken med en av disse:

Slik vasker du bunadskjorte

Generelt er det slik at både lin og bomull tåler 60 grader. Dersom bunadsskjorten din har broderier, kan broderien være laget av annet materiale som ikke tåler like høye temperaturer.

Sjekk alltid hva broderiene er laget av. Noen ganger er de av ull, og da er det viktig at hele plagget behandles som ull – det vil si at det vaskes på ullprogram og med Milo.

Det aller viktigste når du vasker bunadskjorte er å følge vaskeanvisningen fra produsenten.

Husk riktig vaskemiddel til ull og silke:

Slik stryker du bunadskjorte

For at skjorten skal være så enkel som mulig å stryke, bør du redusere sentrifugeringen slik at skjorten fortsatt er litt fuktig når vasken er ferdig – og stryk den gjerne før den er helt tørr.

Slik stryker du enkelt bunadsskjorten:

  • Vreng den fuktige skjorten. Den skal strykes på vranga!
  • Ikke bruk for varmt strykejern. Bruk ullprogram dersom du har det, eller velg lav temperatur. Er temperaturen for høy, kan du ende med en brun skjorte.
  • Det kan være lurt å bruke et lett fuktig glasshåndkle mellom strykejernet og skjorten.
  • Et ermestrykebrett vil lette arbeidet med å komme til rynkene på ermene, men prøv uansett å unngå brett om du ikke stryker på ermestrykebrett.

Har du en bunadskjorte med broderier?

Legg broderiene ned mot et hvitt håndkle og stryk på vrangen. Start med å stryke rynkene langs halsen og mot mansjettene, fortsett med ermene og avslytt med for- og bakstykket. 

Husk å henge opp skjorten når den er ferdig. Heng den gjerne på en kleshenger i tre som ikke farger av.
Med ren og nystrøket skjorte er man klar til 17. mai! Hipp hurra! Med ren og nystrøket skjorte er man klar til 17. mai! Hipp hurra!

Stivelse til bunadsskjorta

For å få en rynkefri bunadsskjorte kan du kan bruke strykespray som både gjør strykingen lettere og resultatet bedre.

Stivelse inneholder naturstivelse som sitter lenger i tøyet og beskytter tøyfibrene slik at de ikke så lett tar til seg smuss, holder tøyet penere og nystrøket lenger.

Slik bruker du stivelse:

  1. Rist boksen godt før bruk og hold svakt på skrå, omtrent 20-25 cm fra stoffet og spray.
  2. Stryk med litt kaldere jern enn angitt. For varmt jern kan føre til brunfarget stivelse og belegg på strykejernet.
  3. For lett stiving: Spray og stryk. For hardere stiving: Spray og stryk 2-3 ganger.