Yoghurtens historie

Yoghurtens historie

Yoghurt er en populære matvare, både her til lands og i store deler av verden. Den kom til Norge på 50-tallet, men vet du hvor den stammer fra?

Hva er yoghurt og hvordan lages det?

Yoghurt er et næringsmiddel fremstilt ved bakteriell fermentering av melk. Bakteriene som brukes til å lage yoghurt er kjent som «yoghurtkulturer», vanligvis Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus.

Yoghurtens historie 

Yoghurten har sin opprinnelse i Øst-Europa, og stammer fra Balkanområdet og Tyrkia, fra rundt 5000 f.Kr.

Kjøkkenet i det antikke Hellas omfattet et melkeprodukt kjent som oxygala som antas å ha vært en form for yoghurt. Oksygala ble konsumert med honning, lik den tykke gresk yoghurten blir spist i dag.

Frem til 1900-tallet var yoghurt et fast innslag i kosten for personer i det russiske imperiet, og særlig Sentral-Asia og Kaukasus, Vest-Asia, Sørøst-Europa/Balkan, Sentral-Europa og India.

I 1905 undersøkte en bulgarsk medisinsk student i Genève mikrofloraen til den bulgarske yoghurten. Han beskrev det som en melkesyreproduserende bakterie. I dag kalles denne stavlignende bakterien Lactobacillus.

Den russiske nobelprisbinneren Mechnikov  antydet at regelmessig forbruk av yoghurt var grunnen til de uvanlig lange levetidene for bulgarske bønder. Troen om at bakterien Lactobacillus var avgjørende for god helse, var hovedgrunnen for den økende populariteten av yoghurt som matvare i hele Europa.

Til Norge

Yoghurten kom først til Norge på midten av 1950-tallet. Yoghurten kom først til Norge på midten av 1950-tallet. 

Det første porsjonsbegeret kom i 1970. Fra lanseringen er dette avisutklippet.