Den beste turmaten

En ekstra lang tur krever litt ekstra god mat, enten måltidet spises ute i det blå eller hjemme foran peisen etterpå. Her får du de beste tipsene til turmaten!

Uansett om du er i den nære skogen eller på fjellet, og uansett om det er høstferie, juleferie, vinterferie, påske, er turmat lurt å ha med. 

Hyttetur

Hvis du skal på hytta, er det en god idé å lage noe av maten på forhånd. Da sparer du tid på matlaging i ferien, og kan heller bruke dagene til å kose deg sammen venner og familie.

 

Godt tips: Lag vaffelrøren hjemme, og ta med røren på en tom melkekartong med skrukork. Eller lag hjemmelaget pastasaus før du drar, og hell sausen over i en plastbeholder. For de som har begrenset med kokemuligheter på hytta, er dette supert.

Gryteretter er godt egnet til å fraktes til fjells

Prøv for eksempel Verdens Beste Lapskaus

Uansett hvor sporty nordmenn er kjent for å være, blir turen litt lettere med en smakfull matpakke. Lag en purert suppe og ta den med på termos – herlig og næringsrikt.

Prøv denne gulrotsuppen med chili og appelsin.

Pølse på termos er en klassiker. Ha sennep og ketchup på rene reiseflasker til sjampo, så slipper du å bære på store beholdere!

Smart tips:

Skal du ha appelsin i matpakken er det et godt tips å på forhånd risse/kutte litt inn i appelsinskallet, akkurat som om du skulle skåret båter.  Da blir det lett å fjerne skallet når du har appelsinen med i matpakken!

På lengere turer kan det være lurt med mye energi, litt større matpakker og hyggelige pauser. Å lage et bål er koselig, og med grilling blir selv den enkleste maten tryllet om til deilige retter!

Grillet ostesmørbrød er lett å lage og godt å spise. Finn en pinne med to kvister og tre brødskiven på, eller pakk i folie og legg på glørne.

Oppskrift ostesmørbrød

Et tips til de voksne er å eksperimentere med spennende oster som brie eller camembert på skiven.

Mat på bålet

Pinnebrød er også enkelt og knallgodt på bålet! Klikk for oppskrift.  

Tips! Vil du ha noe søtt kan du lage bolledeig og surre rundt pinnene istedet.

Har du en søtmums med deg på tur, er banan og sjokolade med nøtter perfekt i folie på bålet. Vent i ca 5 minutter og nyt! Eller hva med å bytte ut marshmallowsen med grillet Bamsemums? Varm et par minutter til sjokoladen så vidt har smeltet litt. 

Lag din egen fruktnøtt

Hakk ulike typer nøtter og spre de på en bakepapir med rosiner. Smelt mørk sjokolade med 70% kakaoinnhold og hell jevnt over hakkede nøtter og rosiner. La blandingen stivne før du deler den opp. Litt ekstra energi til turen!

Wraps er enkelt og godt

Wraps fungerer like godt å grille på bålet som å spise kald. Det finnes mange ulike varianter, og her er det bare fantasien som setter grenser. Den perfekte turmaten med lite søl og mye energi. Prøv pølsewrap med kålsalat

Ekstra belønning og barnevennlig mat er alltid smart.  Hva med å prøve pølse i pita eller pizzamuffins?

En god kakao med krem får selv den staeste gjennom skiløypa. 

Godt tips:

Ha fløte over på et tomt syltetøyglass, og rist det rett før servering! Kjempesmart måte å lage krem på når du er ute på tur. Husk å ikke fylle glasset helt opp med fløte, slik at kremen har plass til å ekspandere. 

Hvis du ønsker et sunnere alternativ til kakao og sjokolade, burde du prøve hjemmelagde granolabarer.

Smoothie på brusflaske er også en forfriskende barnefavoritt som passer godt på tur. 

God bakst

Hjemme igjen på hytta er det lov til å kose seg litt ekstra. Prøv hjemmelagde Bamseboller eller et deilig, grovt nøttebrød til frokost.

God tur!