Turmat når du skal sove ute

Turmat når du skal sove ute

Glem real turmat, i høst skal vi kose oss. Å lage skikkelig middag og frokost ute som kunne vært servert hjemme, er ikke så krevende som mange kanskje tror. Her er utstyret du trenger og forslag til god turmat.

Å pakke til en overnatting ute i naturen er ikke alltid like lett. Pass på at dere har pakket nok og riktig tøy, mat og drikke, og at alt utstyret som trengs er med.

Utstyrsliste for matlaging ute: 

  • Primus med gassbrenner
  • Stekepanne og gryte, men du kommer langt med bare stekepanne
  • Stekespade
  • Skjærefjøl og en god kniv
Til bål:
  • Ved hvis det er vått ute, sag til å hogge litt ved, fyrstikker, og evt. tennbriketter for å være sikker på å få fyr hvis det er vått eller mye vind ute 
  • Bålrist med ben. Evt. om du har en liten grillrist hjemme ta den gjerne med for å enkelt kunne tilberede det du måtte ønske på bålet
Man kan lage mye godt på bål. Tenn et bål av kvist og bark, og tenn på tørre grener. Man kan lage mye godt på bål. Tenn et bål av kvist og bark, og tenn på tørre grener.

Tilberede maten hjemme eller ute på tur?

Alle måltider kan selvfølgelig tilberedes helt fra bunnen av ute i naturen, dette er jo litt av sjarmen for mange. Du trenger da bare en skjærefjøl og en skarp kniv.

Fordelen med å gjøre det meste hjemme er at man slipper så mye søppel, for denne skal jo være med hjem igjen.

Pakk maten i bokser, eller i plastposer for å spare plass i sekken.

Frokost for en god start på dagen

  • Pannekaker –  Lag ferdig pannekakerøre hjemme og ha med på flaske – stek pannekaker i litt smør på en stekepanne over bålet/på primus, server sammen med ditt favoritt tilbehør som syltetøy, friske bær, nutella og bacon
     
  • Egg, bacon og tomatbønner – stek bacon gyllent i en stekepanne over bålet/på primus, sett til side. Stek så egg i baconfettet som er igjen i pannen. Tomatbønnene kan serveres rett fra boksen, eller de kan varmes i en liten kjele over bålet/på primus om du ønsker
      
  • Toast – smør ferdig toast hjemme, gjerne med smør på begge utsidene slik at de ikke brenner seg fast i folien. Pakk de i folie så er de klare for bålet på morgenen – stek de over bålet på pinne eller ta de ut av folien og stek de i en stekepanne over bålet/på primus
Egg og bacon til frokost? Ingen problem med en stekepanne, bål og bålrist! Egg og bacon til frokost? Ingen problem med en stekepanne, bål og bålrist!

Varme turmiddager 

  • Burger – stekes på medbrakt bålrist eller i litt smør i stekepanne over bålet/på primus. Server med hamburgerbrød, ferdig skivet cheddar, salat, sennep/ketchup eller annen dressing

  • Biff – stekes på medbrakt bålrist eller i litt smør i stekepanne over bålet/på primus. Server med ferdig kuttede grønnsaker/poteter etter ønske og stek de med litt smør i folie og ferdig saus i beger fra Lohmanders etc, sausen blir varm når du heller den over den varme biffen og grønnsakene
     
  • Quesadillas/fylte wraps/burritos – fyll tortillas hjemme med det du måtte ønske.
    • For å brette tortillaen slik at de holder seg legger du fyllet midt på tortillaen. Deretter deler du en annen tortillalefse i fire, og bruker en av dem som «lokk» som du legger over fyllet, så bretter du tortillaen inn mot og over «lokket» - begynn med en flik, og fortsett rundt hele til du har overlappet «lokket» hele veien rundt.
    • Stek de i en tørr stekepanne over bålet/på primus, eller i folie over bålet på begge sider til den har blitt gyllen og osten har smeltet.
    • Server med en klatt rømme, eller ha gjerne rømme inni wrapsen sammen med resten slik at du slipper å ta med rømme
  • Pizzasnurrer – Kjøp ferdig pizzabunn og fyll med det du måtte ønske, rull sammen og kutt i skiver, stek i tørr stekepanne over bålet/på primus
  • Gryter – bruk gjerne ferdige baser (viltgryte/jegergryte/amerikansk gryte etc), kutt opp det som skal kuttes opp hjemme, så er det bare å tilberede i en gryte over bålet/på primus  

Dersom dere ikke skal lage bål eller ta med primus eller annen gassbrenner, er det fortsatt mye god mat som kan nytes ute. 

  • Pizzasnurrer og horn med skinke er super mat å ha med på tur. De kan gjerne lages noen dager i forveien og fryses ned, så blir det mindre å gjøre på reisedagen. Ta de opp fra frysen før avreise og ha de med i sekken. Populær mat for både små og store!
Å overnatte ute er en fin opplevelse for både store og små. Å sove i hengekøye gir en ekstra nærhet til naturen, og er et fint alternativ til å sove i telt. Å overnatte ute er en fin opplevelse for både store og små. Å sove i hengekøye gir en ekstra nærhet til naturen, og er et fint alternativ til å sove i telt.

Og litt godteri er aldri feil på tur!

Sørg for å ha med dere snacks til turen, både for energi og for kosens skyld. 

Ingenting er som de turene du virkelig har tid til å kose deg og kan nyte både middag og dessert utendørs. 

Desserter som nytes varme

Ønsker du å ta hengekøye-/teltturen et steg videre, kan du imponere med lekre desserter etter den varme middagen. Det krever litt mer forberedelse før turen, men til gjengjeld blir dette turens høydepunkt. 

  • Kanelsnurrer/nutella snurrer – Kjøp ferdig pizzabunn og fyll med medbrakt sukker, kanel og smørblanding, eller bare med nutella. Rull sammen og kutt i skiver, stek i tørr stekepanne over bålet/på primus
     
  • Pinnebrød med medbrakt sukker, kanel og smørblanding – ha deigen i en tett boks eller i en dobbel brødpose
     
  • Sjokoladefondant – lag ferdig sjokoladefondant røre hjemme, hell over på en sprøytepose eller en dobbel brødpose.
    • Skjær et lite hull på tuppen av posen og sprøyt fondanten i muffinsformer av aluminium (fås kjøpt hos flere dagligvarebutikker).
    • Stek over bålet til de har stivnet på utsiden, men fortsatt har en rennende kjerne. Server med syltetøy, friske bær og kremtopp

Grunnoppskrift pinnebrød: