Gjør et gastro-kupp og vær en matredder
For å unngå matsvinn, priser MENY-butikkene ned varer som nærmer seg utløpsdato – fra 20 til 50 prosent rabatt.
I 2021 førte dette til at hele 5,6 millioner varer endte i handlekurver, fremfor i matavfallet. Varene som oftest prises ned i MENY er ferske kjøttdeiger, ferske kyllingprodukter og fersk fisk.
I tillegg er mat fra varmeskapet, men også meieriprodukter, oster og produktnyheter oftest å finne i denne hylla.
Mye godsaker
Unni Skjønhaug, ansvarlig for matsvinn og leder for driftsstøtte i MENY, oppfordrer alle til å ta en sving innom nedprisingshylla. Her ligger det ofte gode middagsprodukter til en rimelig penge, men også andre godsaker.
- Nedprisingshylla vår er ofte spennende. MENY har stort utvalg av gode ferskvarer og råvarer, inkludert lokalmatprodukter, produktnyheter og såkalt kantsortiment. Det er ikke alltid butikkene treffer på riktig bestillingsmengde, så her kan man gjøre gastronomiske kupp og samtidig være en matredder, sier Skjønhaug
10 år med nedprising
MENY startet i 2012, som første dagligvarekjede i Norge, med systematisk å prise ned mat som nærmet seg utløpsdato. Mye har skjedd med kundenes mentalitet på disse ti årene.
- De første årene var det en liten kundekrets som oppsøkte nedprisingshylla. Nå er det mye mer akseptert på grunn av matsvinn, og kundene synes ikke lenger at det er flaut å kikke her. Noen foretrekker dessuten et ekstra modnet kjøttstykke, sier Skjønhaug.
MENY skal redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025, mot 2015.
- Mest sentralt står logistikk og presise innkjøp, men med stort utvalg av ferskvarer, bakervarer og varmmat er det vanskelig å treffe 100 prosent.
Derfor er ulike nedprisingstiltak effektivt. I tillegg til en egen hylle eller en egen rabatt-etikett på varen, tilbyr MENY Gårsdagens Brød, Omplassert frukt og grønt, bakevarer til redusert pris før stenging og overskuddsposer via Too Good To Go.