Fem tips til en plastfri piknik

Fem tips til en plastfri piknik

Publisert 29. april 2019
Vår og sommer betyr matkos ute i det fri. Men også økt fare for forsøpling, med plast som verstingen. MENY har tatt grep og tilbyr plastfrie alternativer på typiske piknik-produkter.

Nordmenn er stort sett flinke til å kaste søpla når de ferdes i naturen, men i blåsten kan den likevel komme på avveie. Og da er plast verstingen. Den brytes ikke ned, og gjør stor skade på dyre- og planteliv, både på land og i vann.

Vi ønsker ikke å bidra til at plast flyter rundt på stranda og i parken.

- Vi tar vår del av ansvaret og fjerner engangsartikler i plast på typiske piknik-produkter, og erstatter med bedre alternativer, sier Erik Halstensen, miljøansvarlig i MENY.

Årlig plastreduksjon på 11 tonn

Pakninger med sugerør og bestikk i plast er erstattet med henholdsvis papp og nedbrytbart tre, noe som betyr en årlig plastreduksjon på 11 tonn. Samtidig er plastfilmen på papptallerkener erstattet med vannbasert lakk.

Kjøp engangsbestikk i tre og papp:

Tiltak i butikk

I ferskvaredisken og salatbaren er det nå trebestikk og pappbegre som gjelder, med noen unntak på enkeltretter i delikatessen, som krever plastboks.

Plastbegrene på jordbær, bringebær og moreller er erstattet med papp, mens sesongposen til frukt og grønt er endret fra plast til papir.

- Samtidig som vi fjerner plastforsøplings-værstinger, må vi fortsette å oppmuntre kundene til å ta med seg søpla si, samt gi dem informasjon om hvordan de skal kaste avfallet slik at vi oppnår høyest mulig grad av gjenvinning, sier Halstensen.

I butikkene finner du nå salatbeger i papp og engangsbestikk i tre. I butikkene finner du nå salatbeger i papp og engangsbestikk i tre.

Fem tips til plastfri piknik:

  1. Benytt bestikk av tre
  2. Benytt sugerør av papp 
  3. Benytt papptallerkener med vannbasert lakk fremfor plastfilm
  4. Kjøp bær i papirbegre
  5. Velg handlepose av papir eller gjenbrukspose
Fra sommeren 2018 har vi byttet til løsvekt der det er mulig for frukt og bær, samt byttet ut plast med papp der det er et godt alternativ. Fra sommeren 2018 har vi byttet til løsvekt der det er mulig for frukt og bær, samt byttet ut plast med papp der det er et godt alternativ.