10 Matskatter du må smake i sommer
1. Sommerens sildebord
Noen ganger skal man skjele til naboen og lære av dem.
I Sverige er "sild og potatis" festmat og et fast innslag til Midtsommer, så derfor slår vi et slag for sildebordet til midtsommerfesten, og til sommerens mange gode lunsjer.
Silden søsknene Hanne Cecilie og Jon Ragnvald produserer på øya Gossen utenfor Molde er mør og mild og passer perfekt til både til hverdag og fest.
Hos Juviksild lager de både ferdig påleggssild, Matjessild og sildefileter du kan bruke til spennende retter. Det er egentlig bare fantasien som setter grensene, og som Hanne Cecilie sier: «Sild kan brukes til alt!»
Kjøp Juviksild hos MENY
Sild kan brukes til alt!
2. Fenalår fra Aron Mat
Langt mot nord ligger en liten plass under et fjell som heter Blåmannen. Her har Aron Mat laget de deiligste kjøttprodukter i lang, lang tid. Og akkurat tid er de gode på. De lar kjøttet mørnes, saltes og modnes lenge.
Da blir baconet sprøtt i pannen, pålegget mørt på brødskiven og fenalåret perfekt både ved siden av rømmegrøt og som snacks i lune sommerkvelder.
Fenalåret renskjæres og gnis med honning før det tørrsaltes og modnes lenge. Det gir en mild smak og myk konsistens som faller i smak hos store og små.
3. Rømmegrøt fra Rørosmeieriet
I mer enn 25 år har Rørosmeieriet tatt vare på de rike mattradisjonene og de gode råvarene fra Rørostraktene. Og de har satset økologisk. I gruvesamfunnet på Røros hadde kua en særstilling. Hun var både varmeapparatet og den som ga gruvearbeideren protein og næring hver dag. Ikke rart at melkematen sto sterkt.
Rørosmeieriet viderefører denne tradisjonen med ekte og økologiske meieriprodukter som smaker ekstra godt.
Prøv Tjukkmjølk til frokostmüslien, en klatt Røros Smør på nystekt fjellørret, en raus skje med Røros Rømme på bakt potet, eller helt enkelt ferdig Røros Rømmegrøt.
4. Minuttfilet av Lerstangkylling
Vår kanskje beste kylling er Lerstangkyllingen fra Vestfold. Kyllingene får vokse i naturlig tempo med god plass, naturlig lys og frisk luft på verandaen. Og de spiser lokalprodusert og soyafritt fôr.
Det gir smakfullt og saftig kylling.
En variant å teste i sommer er Minuttfilet. Den er rask å tilberede og kan serveres på mange måter. Prøv den på grillspyd, i wrap, pitabrød eller som topping på en deilig salat.
5. Saft fra Askim Frukt- og Bærpresseri
Helt siden 1936 har Askim Frukt og Bærpresseri tatt imot frukt og bær fra hageeiere på Østlandet.
Det startet med et foredrag med en visjonær professor i fruktdyrking og fruktkonservering fra Norges Landbrukshøyskolen på Ås. Professoren snakket engasjert om et parti epler som var blitt til 227 flasker flytende frukt. Interessen ble vekket interessen hos bønder og hageeiere rundt Askim og kort tid etter var Askim Frukt og Bærpresseri etablert og produksjonen i gang.
"Mange av produktene som leveres i dag, er de samme som for tyve, tredve, ja femti år siden, og det er nok knyttet sterke barndomsminner om eplemost til søndagsmiddagen hos bestemor eller bærplukking hos naboen til saftene og eplemostene", sier daglig leder Astrid.
6. Smakfulle oster fra Eiker Gårdsysteri
På Eiker Gårdsysteri har melkebøndene Ida og Even tatt eierskap til hele prosessen, fra kuas fôr til ferdig ost. God dyrevelferd og solid håndverk sikrer et smakfullt sluttresultat.
I sommer bør du derfor smake både Camembert Eiker som er supergod sammen med solmodne jordbær og Holtefjell Ung som er perfekt til både pizzatopping og gratinering.

7. Drengens chimichurry fra Skjærgaarden Gartneri
I solfylte hellinger mot Oslofjorden dyrker Kristin og Børge smakfulle urter og grønnsaker på friland. Vårløk, rød- og hvit skjærgårdsløk og persille, estragon og koriander er å finne blant produktene fra Skjærgaarden Gartneri.
Og av noen av dem lager også Børge som kaller seg Drengen, chimichurry, en syrlig og frisk urtesaus som skaper perfekt harmoni med smakfulle kjøttstykker og grillet fisk.
Smak varene fra Skjærgaarden
8. Spiseklare salater fra Onna
Visste du at salatene fra Onna både er spiseklare og har lang holdbarhet. Det er fordi de er hydroponisk dyrket, dvs. dyrket i vann uten jord under kontrollerte forhold. Dette gjør at de ikke må vaskes før pakking.
Prøv salatene fra Onna
Det gjør dem rett og slett helt perfekte som tilbehør til sommerens grillmat, deilige lunsjsalater og smakfulle sandwicher.
Kjekkas har myke blader og mild, søt og nøttaktig smak. Big Butter er slående vakker i salatbollen med fløyelsmyke blader og mild smøraktig smak, og Mamma Mia- mix er en ferdig kutte salatmix og kan brukes til alt.
9. Småpoteter fra Bjertnæs & Hoel
«Hvorfor skal små delikatessepoteter være importert, når vi kan dyrke dem i Norge?» Det var spørsmålet de to brødreparene bak Bjertnæs & Hoel stilte seg for rundt 10 år siden. Lars og Åsmund Bjertnæs og Henrik og Øystein Hoel gikk i gang med å forske på hva som skulle til for å lykkes.
De snakket med kokker for å forstå hvorfor de små potene var så populære. Etter hvert fant de svaret; smak og skall henger sammen, mindre potet mer smak. I tillegg slipper du å skrelle dem, og når alle potetene i pakken er like store er de også ferdig samtidig.
Server perlepotet eller morenepotet som tilbehør eller som egen rett i sommer!
10. Pizza fra ASK
Kan det bli enklere? Og er det virkelig mulig?
Pizza som er temmelig lik den du får på restaurant, rett fra frysedisken.
Frossenpizzaene fra ASK har overbevist både kokker og dommerpanel, og én variant fikk full score i Dagbladets smakstest da den ble lansert i fjor vår. Pizzaene er av håndlaget klassisk napoli-type med tynn bunn og luftig skorpe. Toppet med rød eller hvit saus og spekemat fra ASK egen produksjon. Imponerende godt og enkelt en sommerkveld.
