10 finalister klare i Norges største lokalmatpris 2018
Bilde: Balholm

10 finalister klare i Norges største lokalmatpris 2018

Publisert 14. august 2018
Norsk lokalmat har aldri stått sterkere og for MENY er det viktig å gi hylleplass til matgründere som brenner for å foredle unike norske råvarer. Nå er de 10 finalistene for årets Matskattstipend klare og her er det alt fra iskrem til klippfisk som står på menyen.

Hva er Matskattstipendet?

For at du skal finne et enda større utvalg av lokale råvarer av høy kvalitet i din butikk, deler vi hvert år ut Matskattstipendet – et stipend vi håper vil inspirere lokale matprodusenter og glede deg som er glad i god, lokal mat.

Siden 2015 har vi delt ut ett hovedstipend på 500 000,- og flere mindre stipender til lokale produsenter som lager produkter av en helt unik kvalitet. 

Finalistene til Matskattstipendet velges ut blant produsenter som MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter, har reist land og strand rundt for å finne.

Vinneren av stipendet får kr 500 000 som skal brukes på sitt spesielle innovasjonsprosjekt. Det blir også utdelt et stipend på kr 150 000 og et på kr 100 000.

Se video av vinneren 2017

Finalister 2018

Blant årets 10 utvalgte er alt fra fiskeforedling, ost og desserter til korn, asparges og drikke. Det viser spennet i norsk lokalmatproduksjon. Det er også stor geografisk spredning fra Troms i nord til Rogaland i sør.

- Det er fjerde året på rad vi deler ut dette stipendet, og er stolte av at landbruksminister Jon Georg Dale også i år skal lede juryens arbeid med å kåre vinneren.

- Vi jobber tett med flere hundre norske lokalmatprodusenter, og er hele tiden på jakt etter mennesker med evner og mot til å utvikle produkter i verdensklasse basert på lokale råvarer, sier Espen Schöning Lie, kokk og leder av MENY-lauget.

De 10 finalistene for 2018 er:

Ek Gårdskjøkken, Desserter og eggproduksjon, Østfold Se video Ek Gårdskjøkken, Desserter og eggproduksjon, Østfold
Den Blinde Ku, Ysteri ost, Akershus Se video Den Blinde Ku, Ysteri ost, Akershus
Klokk & Co Mikrobryggeri, Oslo Se video Klokk & Co Mikrobryggeri, Oslo
Holli Mølle, Økologisk mel, Østfold Se video Holli Mølle, Økologisk mel, Østfold
Halvors Fisk, fiskeforedling, Troms Se video Halvors Fisk, fiskeforedling, Troms
Sorte Havre, Grøt og havre, Østfold Se video Sorte Havre, Grøt og havre, Østfold
Hvasser Asparges, Vestfold Se video Hvasser Asparges, Vestfold
Dybvik, Klippfisk, Møre og Romsdal Se video Dybvik, Klippfisk, Møre og Romsdal
Balholm, Juice og cider, Sogn og Fjordane Se video Balholm, Juice og cider, Sogn og Fjordane

10. Iskremgarden, Rogaland