Søkere til matfagene redusert med 35 prosent

Søkere til matfagene redusert med 35 prosent

Oppdatert 23. oktober 2018
På 12 år er søkertallene til matfagene redusert med en tredjedel. MENY er bekymret for at det vil ramme norsk matkultur. MENY mener at mange har sovet i timen, og at et felles løft må til for å få ungdom til å se mulighetene et fagbrev gir.

- Dette er kanskje den aller største utfordringen for vår bransje. Uten fagfolk blir det færre som har forutsetninger for å være matgründere, det blir færre innovasjoner fra de etablerte produsentene, og det blir færre fagfolk i butikkene. I bunn og grunn dreier det seg om fremtiden til norsk matkultur, sier Line Beate Jebsen, HR-direktør i MENY.

Kundene etterspør fagfolk
2018 er yrkesfagenes år, og denne uken arrangeres NM i yrkesfag på Hellerudsletta. Målet er å vise hvilke muligheter som finnes for de som velger yrkesfag. Utfordringen er godt kjent. Det er for få som utdanner seg til yrkesfag i Norge. Det selv om det er tilstrekkelig med lærlingplasser og at man i mange fag nesten er garantert jobb etter endt utdannelse. 

- For matfagene er situasjonen prekær. På 12 år er antallet søkere til matfagene redusert med 35 prosent. For en supermarkedkjede som MENY er dette en utfordring. Vi trenger fagfolk og matkompetanse i våre 195 butikker for å levere den kvaliteten som forbrukerne forventer. Vi har til enhver tid nesten 1000 personer med fagbrev som kokk, butikkslakter, konditor eller sjømathandler, sier Jebsen.

- Vi jobber aktiv for å få ungdom til å velge matfag, og vi har cirka 100 lærlingplasser hvor vi jobber for å tiltrekke oss de unge som brenner for matfagene. I løpet av de siste årene har vi utdannet hundrevis av lærlinger. Det er fagfolk som i dag jobber i MENY, eller som har blitt lokalmatgründere eller produktutviklere, sier Jebsen. 

Må bli synlige pådrivere
MENY mener folk flest ikke vet hvilke muligheter yrkesfag kan gi. Ungdom og foreldre vet ikke hvor viktig matfagene er for produktutvikling, matopplevelser og det å ivareta norsk matkultur. De vet ikke hvilken annerkjennelse de faktisk får fra de mange forbrukerne som er glad i god mat. Og de vet ikke hvor varierte arbeidsdagene kan være. 

- Å gjøre 2018 til yrkesfagenes år har vært viktig og har gitt resultater. Men vi må ikke tro at vi er i mål nå. Alle gode krefter må fortsette å jobbe sammen slik at viktig kunnskap og tradisjoner føres videre til nye generasjoner. MENY vil bidra enda mer aktivt til å gjøre noe med både med informasjon, lærlingplasser og tett oppfølging av de som velger å begynne i vår bransje, sier Line Beate Jebsen i MENY.

2018 er yrkesfagenes år, og denne uken arrangeres NM i yrkesfag på Hellerudsletta med Statsminister Erna Solberg til stede. MENY stiller med ni deltakere i Yrkes-NM. Seks i butikkslakterfaget og tre i sjømathandlerfaget.