Bruk brødskalaen når du handler

Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Lyse brød kan være bakt med mye sammalt mel, og mørke brød kun med siktet mel. Merkeordningen “Brødskalaen” er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. I dag anslår man at cirka halvparten av brødene som selges er merket med Brødskalaen.

Se video ovenfor med oppskrift på hjemmelaget Granolabrød - sunt og godt

Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet. Brød kan kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har invirkning på brødets næringsinnhold. Grovhetsmerkingen er blant annet å finne på et utvalg av brødposer og melblandinger. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

GROVE KOSTRÅD

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og velger de grove og ekstra grove brød- og kornproduktene til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber, i tillegg til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Hos MENY finner du et stort utvalg ferske brød hver dag. Blant de grove og ekstra grove brødene kan du blant annet velge mellom: Jacobs Utvalgte grovt kornbrød som er bakt etter en norsk tradisjonsrik oppskrift. 100% spelt brød, grovt dansk rugbrød med solsikkekjerner, supergrov bakt med surdeig og mye mer. 

Husk at du også kan be om halvstekt brød, og steke det ferdig hjemme til frokosten!

Nå får du 7% Sunnhetsbonus på Grove og ekstra grove brød (3 eller 4 på Brødskalaen). Gjelder butikkstekte MENY-merkede og Jacobs Utvalgte brød, samt brød merket Bakehuset.