Grovt flettebrød

Lite slår duften og smake av fersk gjærbakst. Dette er smakfulle og sunne flettebrød som vil glede like mye til helgefrokosten som til brunch med venner. Litt avansert flette, men har du først klart det en gang er det ingen kunst. Oppskrift til 8 personer gir 2 stk flettebrød.
Grovt flettebrød
Oppskrift fra Grete Roede

Ingredienser

Tips!

Du kan også forme dem som avlange brød og steke dem i smurte brødformer.

Slik gjør du

  1. Ha helkorn i en bolle. Kok opp 3/4 av vannet og hell over kornene. La det svelle minst 1 time.
  2. Rør ut gjæren i resten av vannet, det skal være ca 37 grader. Bland inn salt, olje, helkorn, sammalt hvete fin og hvetemel, og elt deigen til den blir smidig og glatt.
  3. La deigen stå og heve til dobbel størrelse, ca. 0,5 time. Del i to emner.
  4. Fletter: Del hvert emne i tre eller fire lengder og flett sammen. Hvis du ønsker å flette med fire; legg de fire strimlene ved siden av hverandre med de øverste endene samlet. Begynn med den ytterste venstre (eller høyre) strimmelen, legg den over, under og over de tre andre. Fortsett med den strimmelen som nå ligger ytterst til venstre (eller høyre), og flett på samme måte. Flettingen foregår helst fra den samme siden.
  5. Etterhev brødene under håndkle på et lunt sted i ca. 30 minutter.
  6. Pensle brødene med vann og stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.