Pai med hvitvinskokte pærer og vaniljekrem

Nydelig pai med hvitvinskokte pærer og vaniljekrem. Denne oppskriften rekker til ca 2 store paier, eller 8 små porsjonspaier.
Pai med hvitvinskokte pærer og vaniljekrem

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

 1. Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin sammen med smøret. Bruk en grind, og kjør til alt er blandet sammen og det ser ut som sand. Tilsett så fløte og eggeplommer, og kjør blandingen i kjøkkenmaskinen til deigen er kommet godt sammen og er blank.
 2. Dersom den faller fra hverandre må du kjøre deigen lenger i kjøkkenmaskinen. Form deigen, pakk den inn i plastfolie, og legg i kjøleskapet i 2-3 timer, eller over natten. Mens deigen hviler i kjøleskapet, kan du begynne på vaniljekremen og koke pærene i hvitvin.
 3. Hvitvinskokte pærer: Hell all hvitvinen i en stor kasserolle. Skrap ut frøene av vaniljestangen, og ha frøene pluss selve stangen i hvitvinen, sammen med finrevet sitronskall. Kok opp mens du skreller pærene, og tar ut kjernehuset. Når vinen koker, skrur du ned varmen, tilsetter halvparten av pærene og lar det koke i 30-40 minutter. Det skal ikke fosskoke, men kun stå å putre.
 4. Ta så ut pærene når det har gått 30-40 minutter, og tilsett den andre halvparten. Når pærene er ferdig kokt, legger du de i en stor bolle mens de avkjøles.
 5. Vaniljekrem: Pisk sammen eggeplommer, sukker og maizenna i en bolle. Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger sammen med melk i en kjele og kok opp. Hell den varme melken gjennom en sil (slik at du får fjernet vaniljestengene) over eggeblandingen og pisk godt sammen.
 6. Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp under omrøring. Når vaniljekremen er tykk og glatt har du den over i en bolle. Avkjøl den gjerne over kaldt vannbad under omrøring, slik at den blir kald raskere. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap.
 7. Når paideigen har hvilt lenge nok i kjøleskap kan du finne frem paiformen/paiformene. Spray litt formfett i paiformen.
 8. Skjær tynne strimler av paideigen som du legger i paiformen din slik at de overlapper hverandre. Bruk så hendene dine til å presse deigen på plass i formen, bruk til slutt en kniv til å skjære bort den overflødige deigen. Du kan selvfølgelig også bruke en kjevle, og da er det lurest å legge deigen mellom bakepapir, så slipper man at deigen setter seg fast i både kjevle og bord til enhver tid. Pass på at du skjærer strimlene, eller kjevler deigen tynn nok.
 9. Sett så i fryseren i 10-20 minutter. Ta formene ut av fryseren, og ha et godt lag med vaniljekrem i bunn av paiformene. Legg så på pærer, bruker du små paiformer holder det med to halve pærer i hver pai. Til lokket er det greit å kjevle ut paideigen. Når du har kjevlet paideigen tynt, legger du bare deigen over paien, og bruker kanten på paiformen til å få en fin kant, og få bort det overflødige av paideig.
 10. Du kan selv velge om du vil lage mønster til lokket eller ikke. Før du steker de må du stikke et lite hull i paideigen på toppen slik at all dampen kan komme ut her. Stek på 190 grader i ca. 40 minutter (dersom det er porsjonsformer), eller ca. 50 minutter om du lager to store.
 11. Det kan være lurt å legge bakepapir over paiene etter de har vært i ovnen i 20 minutter så de ikke blir brent. Dersom du bruker paiformer med løs bunn må du vente til paiformen er så avkjølt at du kan ta på den før du tar ut paien fra formen. Derfor du bruker en form uten løs bunn kan du ikke ta den ut av formen. Serveres med litt lettpisket krem, eller vaniljeis.