Verdens vaffeldag!

25. mars hyller vi den herlige hjerteformede godsaken vaffel!

Du trodde kanskje at vaffeldagen var en urnorsk tradisjon, men den inngår faktisk i rekken av tradisjoner vi har importert fra utlandet.

Denne gangen fra Sverige. Den offisielle forklaringen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars fordi det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. 

I Sverige har vaffelen blitt et symbol på at vinter blir til vår, og tradisjonen har spredd seg til mange land.

Klikk for verdens beste vaffeloppskrift.

Og det er vi jo glade for, for hva er vel bedre enn duften av nystekte vafler, og smaken av de myke hjertene med søt brunost og smør, eller syltetøy og rømme. 

Jordbærsyltetøy hører til vafler og her er en kjempe enkel oppskrift på hjemmelaget jordbærsyltetøy. 

Det karakterisktiske rutemønsteret skal være laget etter modell av bivokskakene i bikuben. Navnet vaffel stammer fra tysk wafel, som betyr vokskake. Vaffeldagen skal i følge historien komme av at “Vårfrudagen” slurvete uttalt, ble til “Våffeldagen”. 

Ønsker du en litt grovere og sunnere variant? Prøv disse gode grove vaflene.

Søtt og salt sammen er en slager hos mange, hvorfor ikke lage matpakkevafler med ost og skinke? Bruk gjerne oppskrift på grove vafler til denne varianten og legg ved et eple så er dette helt topp i skolesekken.

Har du noen urter og grønnsaker til overs? Riv dem på et råkostjern, visp sammen med egg og stek dem i et vaffeljern. Grønnsaker utkledd som vaffel er en kjempefin måte å få i barna mer grønnsaker på. Se oppskrift her