Derfor blir biffen seig og tørr

Derfor blir biffen seig og tørr

Du har sikkert opplevd å kjøpe dyrt og fint kjøtt for så å ende opp med en grå, tørr og seig biff på tallerkenen. Her får du tips til hvordan biffen blir mør og saftig.

Det mange glemmer er at kjøttet skal ligge i romtemperatur en halvtimes tid før steking, slik at varmen trekker lettere inn. Imens kan du salte og krydre kjøttet slik at smakene får litt tid til å sette seg.

Størrelse på biffen er også viktig å tenke på for å få en saftig biff. Skal man steke flere biffer er det en fordel at de er like tykke, slik at de får den samme tilberedningstiden. Biff av indrefilet skjæres normalt opp til biffer på 3-4 cm, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og entrecôte til ca. 2 cm. 

Slik gjør du det!

Husk! Forstek biffen slik at du får en fin stekeskorpe. Dette hjelper til å holde på saftene og er med på å ”lukke” kjøttet, så biffen ikke blir tørr!

1)    Sett på høy varme

2)    Ha stekefett i en varm panne. (Nøytral olje som tåler høy varme, f.eks soya, solsikke eller raps.) Stek kjøttet noen få minutter på hver side.

3)    Skru ned varmen til medium og tilsett godt smør i pannen. Tilsett gjerne også et par fedd hvitløk og en kvast oregano, timian eller rosmarin. Varm smøret til det er nøttebrunt. 

4)   Øs smøret over kjøttet noen ganger med en skje. Nå har du to valg; ettersteking i panne eller i ovnen.

Hvis du ønsker å steke videre i pannen – skru ned til medium temperatur til det så vidt pipler litt kjøttsaft opp på oversiden av kjøttet. Snu kjøttet og gjenta prosessen.

Kokkens tips: La biffen hvile 5-10 minutter før den etterstekes.

Vanlige biffstykker kan tilberedes ved direkte grilling, der varmekilden befinner seg rett under kjøttet. 

Bruk gjerne steketermometer slik at kjøttet ikke blir overstekt.

Her finner du kjernetemperatur på biff: 

Kokkens tips! La kjøttet ”hvile ferdig”, dvs ta det vekk fra varmen når det er et par grader under, og la det ligge i ca fem minutter før du serverer biffen.