Saftig ytrefilet med saltkokte poteter og asparges

Oppskrift på helstekt ytrefilet med saltkokte nypoteter, asparges, sitron, kapers og persillesmør. Klassisk og fantastisk god rett som imponerer. Bruk steketermometer, så er du garantert et godt resultat.
Saftig ytrefilet med saltkokte poteter og asparges

Tid

Tidsforbruk 40 - 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Start med smøret da dette skal stå kaldt en stund. Dette er en raus porsjon, men du kan oppbevare smøret i fryseren i flere uker. Ta det frem og skjær en skive når du trenger det. Smøret er også perfekt å smaksette grønnsaksblandinger med.
  2. Alt røres godt sammen. Rulles til en avlang pølse i matpapir og legges i kjøleskapet eller fryseren. Skjær en skive av smøret når du skal servere.
  3. Temperer kjøttet i minst 30-45 minutter i romtemperatur før grilling. Rut fettet slik du gjør med svoren på ribba. Krydre fileten godt med salt og pepper.
  4. Brun kjøttet godt på den varmeste siden av grillen og flytt den deretter over til indirekte grilling. Fettet på fileten bidrar med masse god smak til kjøttet. Om du ikke ønsker å spise det kan du skjære det fra etter steking. På denne måten bevarer du den gode smaken.
  5. Stikk et steketermometer på langs i fileten så spissen er i den tykkeste delen av kjøttet. Har du kulegrill kan du lukke lokket, men pass på at det ikke blir for varmt. Fileten er rød på 52-56 grader og rosa når steketermometeret viser 58-64 grader, men ta fileten av grillen et par grader før ønsket stekegrad da den vil trekke noen grader opp på restvarmen i kjøttet etter at du tar den ut.
  6. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres. Hvis fileten deles opp umiddelbart etter steking, vil noe kjøttsaft sive ut og kjøttet vil bli tørt.
  7. Vask potetene og sjekk at skallet er inntakt. Kok opp vannet til potetene i en passe stor kasserolle og legg i potetene. Det skal ikke være mer vann enn at det akkurat dekker potetene.
  8. Tilsett saltet og kok potetene møre.
  9. Hell av kokevannet og damp potetene tørre i kasserollen. Skallet skal bli litt rynkete og få en tynn saltskorpe.
Vask potetene og sjekk at skallet er inntakt. Kok opp vannet til potetene i en passe stor kasserolle og legg i potetene. Det skal ikke være mer vann enn at det akkurat dekker potetene.