Ytrefilet med béarnaisekrem og rotgrønnsaker

Ytrefilet er perfekt både som helstekt og som porsjonsbiffer. Er du glad i béarnaise til biffen? Den typiske gode béaraniasesmaken kommer fra frisk estragon, og du kan lett lage en litt sunnere utgave som erstatter smøret med sunne oljer.
Ytrefilet med béarnaisekrem og rotgrønnsaker

Tid

Tidsforbruk 40 - 60 min

Ingredienser

Slik gjør du

  1. Ovnsbakte grønnsaker: Vask og skrell alle grønnsakene, sjalottløken og hvitløken. Del rotgrønsakene i like store staver, la løken og hvitløken forbli hele. Ha alt i en ildfast form, dryss over litt salt, olivenolje og frisk rosmarin. Stek i ovnen på 200 grader til grønnsakene er møre. Det tar cirka 30 minutter.
  2. Béarnaisekrem: Ha den romtempererte eggeplommen i en bolle sammen med finhakket frisk estragon, sennep, sitronsaft, salt, pepper og sukker. Pisk hardt med håndvisp mens du sper forsiktig med oljen litt etter litt. Du kan også bruke kjøkkenmaskin. Det er viktig å spe forsiktig sånn at sausen ikke skiller seg. Smak eventuelt til med mer salt, pepper og sukker helt til slutt.
  3. Biffen bør være romtemperert før steking. 30 minutter utenfor kjøleskapet er et minimum. Pannen skal være god og varm, og det beste er å steke i en blanding av smør og olje. Oljen hjelper til så smøret ikke blir brent. Salte biffen like før du steker den, men vent med å pepre kjøttet til etterpå. Pepper som stekes på høy varme blir fort brent og gir en bismak.
  4. For rå biff stekes kjøttet 1-2 minutter på hver side. For medium biff stekes kjøttet 2-3 minutter på hver side, og for gjennomstekt biff stekes kjøttet 5 minutter.