Helstekt ytrefilet med hasselbackpoteter og syltet rødløk

Klassisk oppskrift på helstekt ytrefilet med sprø hasselbackpoteter, kremet sopp og syltet rødløk. Bruk gjerne Angus biffkjøtt som sikrer ekstra god kvalitet og smak. Dette er en middag som passer perfekt når du vil imponere gjester eller bare har lyst til å lage noe ekstra godt!
Helstekt ytrefilet med hasselbackpoteter og syltet rødløk

Tid

Tidsforbruk Over 60 min

Ingredienser

Tips!

Syltet rødløk kan med fordel lages dagen før og stå natten før bruk. Bland alle ingrediensene og la stå kaldt.

Slik gjør du

  1. Kjøttet skal være romtemperert før du starter tilberedningen. Renskjær fileten for sener og hinner med en skarp kniv. Vær forsiktig så du får med minst mulig rent kjøtt. Gni fileten inn med salt og pepper.
  2. Skrell og vask potetene. Skjær en liten bit av bunnen på hver potet, så de kan stå stødig. Skjær tynne, tette snitt i poteten som om du skulle skjære den i tynne skiver, men stopp like før du når bunnen. Du skal ikke skjære helt igjennom.
  3. Legg potetene ved siden av hverandre i en smurt ildfast form. Hell over smeltet smør og dryss over salt, pepper og strøkavring. Nå kan du steke potetene halvferdig først, og så steke dem helt ferdige i ovnen senere mens kjøttet hviler. Stek dem først 30 minutter på 225 grader. Ta ut potetene og legg en skive Gorgonzola på hver potet. Sett tilbake i ovnen i 1 minutt slik at osten smelter før servering.
  4. Brun fileten på alle sider i smør sammen med timian, og finhakkede hvitløksfedd. Pannen skal være god og varm, og kjøttet skal få en fin og brun stekeskorpe. Legg fileten i en ildfast form sammen med hvitløk og timian. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på kjøttet. Stek fileten i ovnen på 150 grader i 30-40 minutter, til kjøttet har en kjernetemperatur på 52-56 for medium stekt kjøtt, eller 56-58 grader for medium+.
  5. Ta indrefileten ut og la den hvile 15 minutter på benken. Skru så opp varmen på ovnen til 225 grader igjen, og stek potetene ferdig mens kjøttet hviler.
  6. Tørk soppen fri for rusk med kjøkkenpapir og skjær den i litt større biter. Fres soppen med smør i en panne på middels varme. Salte og pepre og tilsett fløte. La fløten koke litt inn før du tilsetter frisk estragon og smaker til med enda litt salt og pepper.
  7. Server indrefileten i skiver med den kremede soppen, hasselbackpoteter og en frisk grønn salat.