Skrei – fra hverdagsfisk til fest

Skrei er perfekt å servere når du skal ha gjester på besøk, eller når du ønsker å lage en litt bedre helgemiddag. Her får du våre beste tips for å servere skrei til mange, tips forretter og oppskrifter på deilige skreimiddager.

Når du skal lage skrei til mange personer så er det noen små triks som gjør at middagen blir vellykket, og du kan sette deg ned som gjest på din egen skreifest.

- Bruk gjerne hel skreifilet som bakes hel i ovnen. Da har du raskt god festmat til mange, forklarer Roar Sjåvåg, kokk og medlem av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter.  

- Du kan også gjerne bruke skreiloin. Det vil si ryggstykket på skreifileten, uten bein. Dette er et stykke av skreien som er populær for hele familien, og du slipper å sortere ut fiskebein under middagen, tipser han videre. 

Når det kommer til tilbehør, anbefaler Roar å holde det enkelt: 

- Velg enkelt tilbehør når du skal lage skrei til mange. Det er bedre å servere få enkle tilbehørsprodukter som er gode, enn mange halvgode. 

Skrei

Stress ned før skreimiddagen med disse tipsene

For at du skal slippe å stresse når gjestene kommer, har Roar følgende råd: 

- Forbered! Dette gjør at du slipper å stresse når gjestene kommer, og du kan ta imot gjestene uten at du har fisk opp til albuene.

Noe av det du kan gjøre klar på forhånd er:

  •  Hvis du skal servere skreien i porsjonsstykker, så kan du fint kutte den opp tidligere på dagen. Oppbevar fisken i kjøleskapet til den skal tilberedes.  
  •  Lag ferdig det du kan av tilbehør. Det meste av poteter, sauser og grønnsaker kan lages ferdig tidlig på dagen og varmes opp like før servering.
  •  Dekk bordet tidlig på dagen eller dagen før.
  •  Server maten på store fat, så slipper du å stresse med og legge opp fisken på tallerken til hver enkelt gjest.

Deilige festoppskrifter med skrei

Visste du at... oppskrifter med torsk kan du fint også bruke med skrei? 

Stekt skrei med chorizo

Stekt skrei med chorizo

Skreien kan tilberedes på mange måter, som her med chorizo og bacon.

  • Oppskriften finner du her.

Skrei med rotmos og sprøstekt bacon

Her kommer oppskrift på den fantastiske skreien virkelig til sin rett og får skinne på tallerkenen med enkelt og smakfullt tilbehør. 

  • Oppskriften finner du her.

Skrei med spekeskinke, hollandaise, gulrøtter og ertepuré med mynte

Skrei

Det finnes mange spennende måter å tilberede skrei på. Men en mer tradisjonell måte der fisken trekkes, og så serveres med klassisk hollandaise, ertepuré og gulerøtter, slår sjeldent feil. Med stekt spekeskinke på toppen, og mynte i ertepuréen, får du likevel en litt ny vri på det tradisjonelle.

  • Oppskrift finner du her