Handlelisten til sushi

Handlelisten til sushi

I Norge har vi tilgang til det aller beste av den viktigste råvaren når vi lager sushi: Fersk sjømat. Resten får du i butikken, og her er handlelisten.

Sushi har de siste årene blitt utrolig populært og er et supert alternativ når du ønsker en litt sunnere, men veldig smaksrik og digg middag. Hos MENY får du også kjøpt ferdige sushibrett om du vil ha en ekstra rask middag. 

Dersom du skal lage sushi fra bunnen av er det greit å tenke på følgende: 

Sjømaten

Det viktigste når du du lager sushi er selvfølgelig sjømaten. Typiske fiskeslag til sushi er fet fisk som laks, ørret, kveite og makrell. Andre godsaker er uer, reker, kamskjell, kongekrabbe, lakserogn og torsk.

 • Siden den spises rå, skal fisk og annen sjømat ligge i fryseren minst et døgn før du bruker den til sushi. Unntaket er norsk oppdrettslaks, som garantert kan legges rett på risen.
 • Gå innom fiskedisken dagen før du trenger fisken. Hvis du sier du skal bruke fisken til sushi, skjærer fiskehandleren den gjerne til slik at den passer til bruken og legger den i fryseren til du henter den dagen etter.
 • Husk at det er lettere å skjære i fisken hvis du ikke lar den tine helt.

Ris og eddik

I tillegg til fisken, er risen og riseddiken blant de viktigste ingrediensene på handlelisten når du forbereder sushiverksted:

 • Risen du bruker til sushi er rundkornet, japansk ris. Grøtris fungerer også! Kok sushiris slik du lærer det her.
 • Sushieddiken som skal over risen etter at den er kjølnet, får du ofte kjøpt under navnet «Sushi seasoning». Du kan også lage den selv ved å blande to spiseskjeer sukker og én teskje salt i fire spiseskjeer riseddik. Det er ofte sushieddiken som er hemmeligheten til sushikokkene og derfor finnes det forskjellige fremgangsmåter på akkurat hvordan man lager sushieddik.

Annet tilbehør

Med sjømat, ris og sushieddik kan du lage nigiri-sushi. For å lage maki-ruller trenger du frukt eller grønnsaker, og litt annet tilbehør:

 • De klassiske grønnsakene til maki er agurk, avocado, mango og vårløk.
 • Nori er de tynne platene av tørket og presset tang som du bruker når du lager makirullene.
 • I tillegg trenger du en bambusmatte for å rulle makien sammen etter at du har fått ris, sjømaten og andre ingredienser på plass inne i noriplaten.

Til serveringen

Nå er handlelisten så godt som komplett, men noen ting trenger du også til serveringen.

 • Soyasausen du dypper sushibiten i før du spiser den, er den lyse og lette typen, som Kikkoman eller en annen japansk soyasaus.
 • Wasabi er den grønne kremen du serverer sammen med sushi, og som du rører ut i små mengder i soyasausen eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten.
 • Mellom hver sushibit renser du ganen og setter smaksløkene i stand til å nyte neste bit fullt ut, og det gjør du ved å spise et blad syltet ingefær. Dette kjøper du ferdig på glass.
 • Spisepinner til alle er nødvendig, og morsomt! Men det er også lov å bruke hendene når du spiser sushi.