Så ofte bør du spise fisk

Helsedirektoratet anbefaler deg å spise sjømat til middag tre ganger i uka. Her forteller vi deg hvorfor, og gir deg inspirasjon og tips til oppskrifter.

Det er flere grunner til at fisk og sjømat, som lettsaltet torsk med erter og serranoskinke og seibiff med løk eller laks med hoisin og urtepoteter burde stå på menyen tre ganger i uken. Fisk er spesielt gode kilder til de marine omega 3-fettsyrene og vitamin D, to stoffer med en rekke gode helseeffekter.

- Omega 3-fettsyrene og vitamin D, samt flere av de andre næringsstoffene vi finner i sjømat er essensielle. Det betyr at kroppen trenger dem, men produserer dem ikke selv, forklarer Anne Marte, sunnhets-ekspert i MENY.

Rask fiskemiddag

Spennende fiskemiddag på 15 minutter

Er du opptatt av å få i deg nok omega 3-fettsyrer, bør du velge sjømat over kapsler. Det er fordi effekten av de marine omega 3-fettsyrene blir best sammen med andre viktige stoffer i sjømat.

Har du lyst å fylle opp lagrene med omega 3-fettsyrer er en rask og god middag bestående av deilige grønnsaker, spennende marinader og fersk fisk et godt valg.

Espen Lie, kokk og leder av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter har noen tips til deg:

- Alt du tenger å gjøre, er å dra innom fiskedisken hos MENY, og plukke med deg en ferdig fiskemiddag fra «Fisk på 1-2-3». Hver uke finner du en ny rett i Fisk på 1-2-3-disken. Du vil for eksempel finne kokos- og ingefær-marinert laksefilet med bønne- og linsesalat en uke, og rosmarin- og hvitløksmarinert torskefilet med ratatouille en annen, forteller han. 

Du velger selv om du vil ha ukens fisk på 1-2-3, som ligger ferdigpakket i fiskedisken,  eller ”plukk og miks”, hvor du selv kan velge enten laksefilet eller torskefilet, og mellom flere tilbehør.

Les mer om Fisk på 1-2-3 her: Spennende fiskemiddag klar på 15 minutter

Den beste fisken fra alle årstider

I tillegg til Fisk på 1-2-3 finner du et stort utvalg fersk fisk, fra de kjente sortene som torsk og laks, til piggvar og flyndre – samt et stort utvalg skalldyr i fiskedisken.

- Fokuset vår er å gi deg et stort utvalg av den beste maten fra de ulike årstidene, enten det er skrei, makrell eller annet, forklarer Espen.  

Derfor burde du spise fisk tre ganger i uken:

  • Fisk forebygger hjerte- og karsykdommer samt andre livsstilssykdommer.
  • Hjernen din liker fisk fordi de marine omega 3-fettsyrene gjør koblingene mellom hjerneceller bedre. Slik kan du unngå depresjon og lettere lære nye ting.
  • Hjertet ditt liker fisk fordi de marine omega 3-fettsyrene får blodet til å flyte lettere i årene. Derfor forebygger du hjerteinfarkt med å spise mer fisk.
  • Skjelettet ditt liker fisk fordi vitamin D bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.
  • Og ikke nok med det: Med mer sjømat på menyen får du bedre immunforsvar og stoffskifte. Samtidig reduserer du risikoen for kreft og diabetes.