Se video

Lett å tilberede laks

Når du steker laks vil du at den skal være saftig og god - også når den er ferdig. Her viser vi deg hvordan.

Når du steker eller koker laks er det viktigste å ikke varmebehandle laksen for lenge. Når kjernetemperaturen er 60 grader er fisken klar - og fortsatt saftig.

Tipsene og tidene vi angir under, hjelper deg til dette resultatet. Hvis det fortsatt er litt frost i laksen, eller hvis den er tykkere enn 2 til 3 centimeter, kan du beregne litt lengre tid. Et steketermometer er til god hjelp når du koker eller steker større stykker.

Husk at laksen vil ettersteke ett til to minutter, derfor tar vi den gjerne vekk fra varmen ved en kjernetemperatur på 57 grader.

Steke laks i pannen eller i ovnen

Du kan steke laks på flere måter, og det beste utgangspunktet får du når fisken ikke kommerrett ut av kjøleskapet.

  • Når du steker laksen på pannen, varmer du stekefett, olje eller klaret smør i en panne til det er godt varmt. Dryss salt og pepper på begge sider, før du legger laksen på pannen og steker den 2 til 3 minutter på hver side. Ta pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sekunder.
  • Du kan også ovnsbake laksen, det vil si steke den inne i ovnen. Da legger du serveringsstykker av laks i ildfast form eller langpanne og setter den i ovnen på 180 grader i 10 til 15 minutter. Hvis du har folie over, kan du øke temperaturen til 200 grader.

Koke laks

Også når du koker laksen gjelder det samme: Den skal være gjennomkokt, men du vil beholde den fast og saftig. Det gjør du ved å posjere den: Det betyr å koke den uten at den koker. Vannet skal så vidt være i kokebevegelse. Da holder det en temperatur like under kokepunktet, cirka 98 grader.

  • Bruk skiver eller serveringsstykker av filet, med en jevn tykkelse på et par centimeter.
  • Kok opp vann med salt, med 2 spiseskjeer salt og 1 teskje eddik eller sitron per liter. For å sette smak på fisken kan du også bruke kokebuljong, court boullion.
  • Legg laksen i vannet, kok opp på nytt, sett ned varmen og la laksen trekke i 8 til 10minutter.

Laks smaker deilig enten den er stekt på panne, bakt i ovnen eller posjert i kjele. Det erfarer du selv hvis du prøver en av disse oppskriftene – og husker grunnregelen om at laksen ikke skal varmebehandles for mye.

Grille laks

Klikk for å se MENY-Laugets tips til hvordan grille laks og andre typer fisk.

Kilde: godfisk.no