Slik serveres lutefisk

Slik serveres lutefisk

Full av smak og med lange tradisjoner skaper lutefisken alltid stemning. For mange er lutefisklaget et fast innslag i førjulstiden, mens andre serverer den i romjulen.

For mange er lutefisk et fast innslag i både førjulstiden og julen. Lutefisk-sesongen varer fra oktober og ut januar, så det er fullt mulig å nyte lutefisk både før og etter jul. Når det gjelder mengde bør du beregne 500–750 gram lutefisk per person. 

- Hos oss får du lutefisk av skrei, lutefisk loins av klippfisk og lutefisk helside. MENYs lutefisk er laget av ekte lofotskrei og produsert på tradisjonelt vis. Vi har også lutefisk fra First Price, som er et rimeligere alternativ, forteller Lene Kristiansen, ferskvaresjef hos MENY Rona og medlem av MENY-Lauget. 

Slik tilbereder du lutefisk

Her guider vi deg gjennom hvordan du tilbereder lutefisken, og hvordan du serverer den. 

 • Beregn 500 til 750 g lutefisk pr. person.
 • Ønsker du fastere fisk, salt lutefisken et par timer før.
 • Legg fisken i ei form, strø godt med salt over og vent et par timer. Skyll av saltet før du legger den i en ovnspanne, dekk til med folie og bak lutefisken i stekeovnen i ca. 45 minutter.
 • Sjekk underveis. Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

Se vår tradisjonelle oppskrift på lutefisk her.

Tilbehør til lutefisk

Du kan gjøre det enkelt eller mer avansert når du serverer lutefisk, og tilbehøret varierer gjerne etter hvor du befinner deg i landet.

Du skulle kanskje ikke tro det, men sirup og brunost er utrolig godt som tilbehør til lutefisken!

Det hører i alle fall med om du spør en trønder, mens en bergenser gjerne vil foretrekke kålrot og bacon.  

Tradisjonelt tilbehør til lutefisk er: 

Annet godt tilbehør er: 

 • Sennep
 • Gode lefser
 • Sirup
 • Smør (gjerne Rørossmør eller setersmør)
 • Kålrotstappe
 • Hvit saus 
 • Raspet geitost (gammelost kan brukes som et alternativ)

Hjemmelaget sennepssaus:

En enkel oppskrift på sennepssaus er å surre finhakket sjalottløk i olje i 1–2 minutter, før du tilsetter sennep og rører om. Skjær aprikos i små terninger og rør inn, hell på fiskebuljong og kremfløte.

La sausen koke forsiktig på svak varme i rundt 20 minutter, smak til med salt og pepper og jevn eventuelt ut med maisenna, tipser Lene.

Drikke til lutefisk 

Med lutefisk på tallerkenen er det vanlig å ha mørkt øl og akevitt i glassene. Disse drikkevarene renser smaksløkene underveis, slik at du kan nyte de deilige smakene under hele måltidet.

Har du lyst til å eksperimentere med vin til lutefiskfesten, bør du gå for hvite alternativer. Smaken av rødvin kler sjelden lutefisk, og garvestoffet framhever saltet i maten for mye. Hvitvinen bør være frisk og ha ganske lang ettersmak.

Som et alkoholfritt alternativ kan du prøve en frisk eplemost: