Slik tilbereder du fisk
Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat.
Fisk blir fort ferdig, og bruker alt fra 5 - 45 minutter. Siden tiden avhenger av steketemperatur og individuelle forskjeller på stekeovner, vil det variere fra ovn til ovn. Her har vi tatt utgangspunk i å steke på 180 grader.
Tilberedingstid for ulike fiskestykker
- Små fiskebiter eller terninger (som skal trekkes i fiskesuppe eller stekes kjapt i pannen) bruker kort tid, og bør ikke varmebehandles mer enn 5-6 minutter.
- Fiskefileter i porsjonsstykker stekes i pannen i ca 10 minutter, og i ovnen i ca 10-15 minutter.
- Fiskeskiver med bein trekkes i 7-8 minutter, eller stekes i ca 10-15 minutter.
- Hele fiskefileter stekes i ovnen i ca 15-20 minutter.
- Hele fiskestykker med bein (hel fisk, halv fisk og fiskesteker) bruker gjerne 30-45 minutter i stekeovnen.
Det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv ved å trykke forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.
Slik tilbereder du fisken
Ulike tilberedingsmetoder passer ulike retter. Ovnsbaking og pannesteking er det aller vanligste på fiskefileter, mens de fleste foretrekker å trekke fiskeskiver.
Ovnsbaking av fisk
- Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ildfast form.
- Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen.
- Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør.
- Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er ferdig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter.
Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking.
Pannesteking av fisk
- Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger.
- Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje.
- Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden.
- Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den.
Smak til med salt og pepper og litt sitron.
La oss plukke ut den beste fisken for deg:
Koking av fisk
Fisk skal ikke koke, bare trekke. Det betyr at vannet først skal koke opp, før det deretter skal holde en temperatur rett under kokepunktet.
- Kok opp vann, tilsatt litt salt.
- Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder.
- Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min.
Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.
Grilling av fisk
- Pensle grillristen med olje.
- Grill fiskestykkene med skinnsiden ned.
Torsk bør legges i folie eller grillrist fordi den flaker seg lett og dermed er vanskelig å håndtere på grillen. Mariner gjerne fisken på forhånd.
Woking av fisk
- Grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skallet på) og finkutt grønnsaker.
- Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe.
- Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt.
- Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.
Mengdeberegning
Mengden fisk til en middagsrett avhenger både av hva slags fisk du kjøper, og hvilken type rett du skal lage. Spør i fiskedisken, så hjelper vi deg med å finne ut hvor mye du trenger i hvert tilfelle. Men for enkelhets skyld kan du bruke denne listen som en tommelfingerregel:
- Hel fisk: ca. 500 g per person
- Fiskestykker med bein: ca. 300–400 g
- Filet: ca. 200–250 g
Oppbevaring av fisk
- Fersk fisk skal alltid oppbevares mellom 0-4 grader.
- Legg fisken innerst og nederst i kjøleskapet - der er det kaldest.
- Fisk holder 2-3 dager i kjøleskap.
Fisk er ferskvare som alltid skal oppbevares kjølig. Kjøleskapet hjemme kan ofte ha en temperatur på opp til 7–8 grader. Skru derfor ned temperaturen på skapet og legg fisken på det kaldeste stedet i kjøleskapet. Husk å pakke den godt inn, og ikke legg den ved siden av matvarer som lett tar til seg lukt, som f.eks egg.
Forberedelser
Om du skal tilberede frossen fisk, er det er best å tine den langsomt i kjøleskap. Da beholder den det meste av væsken og du får et saftigere sluttresultat.
Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med en gaffel eller en fiskeskrape. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt.
Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking.
Fiskens kvalitet
Det er ikke alltid antall dager siden fisken ble fanget og slaktet som er viktigst, det er også avgjørende at fisken er behandlet optimalt på veien fram til kunden.
Våre fiskeansvarlige kvalitetssjekker alltid fisken ved mottak, i tillegg sjekkes fisken igjen når den legges i disken. Som kunde skal du være trygg på at MENY selger fisk av god kvalitet og med full sporbarhet!
I tillegg er vi glade i kunder som er like opptatt av kvalitet som det vi er selv. Dette er tingene du skal se etter:
- Glinsende skinn
- Fast konsistens
- Blanke og klare pupiller
- Frisk lukt
- Røde og friske gjeller