Triksene som får barna til å like fisk

Fisk er både sunt og godt, og noe vi alle bør spiser mer av. Et stort utvalg av råvarer gjør det enklere å både tilberede og spise fisk. Men hva gjør man når havets delikatesser ikke faller i smak hos de minste?

La barna lage mat 

Inkluder barna i hele prosessen og gjør fiskemiddagen til en spennende opplevelse, er første råd fra eksperten. 

- Ta barna med for å velge ut fisk fra fiskedisken, råder Espen Schøning Lie, kokk og leder for MENY-Lauget, hos MENY. 

- Når barna får bestemme litt, gjør det opplevelsen morsommere for dem. Særlig laks, ørret og torsk er favoritter hos barna, og når man i tillegg får se det store utvalget i fiskedisken og hvordan fisken ser ut før den havner på middagsbordet er det stor stas, fortsetter han. 

Fra "plukk og miks" i fisk på 1-2-3-disken kan barnet selv velge mellom laksefilet eller torskefilet, og mellom flere forskjellige tilbehør, som potetmos og gulrøtter. Hva fisken er marinert i og hva som er tilbehør vil variere fra uke til uke. 

Noe for både små og store 

Fisk uten skinn og bein er populært hos de fleste. I fiskedisken hos MENY finner du blant annet ferdigpakkede fileter og renset fisk av høy kvalitet, egnet til alt fra en klassisk torskemiddag, spennende fiskepakker i folie til wok med laks, eller sushi. 

- Et godt tips er at mange barn faktisk liker rå fisk og sushi bedre enn varmebehandlet fisk. Grunnet til dette er at rå fisk har en renere og mindre ”fiskete” smak enn varmebehandlet, forklarer Espen Schøning Lie, og legger til: 

- Server fiskekaker, fiskeburgere  eller fiskepinner. Å lage fiskepinner selv er enklere enn du tror, og med renskåret filet av torsk eller hyse fra ferskvaredisken har du raskt en middag også voksne vil elske.   

Fiskeburger

Stort utvalg gir stor variasjon

Når du skal velge tilbehør til fiskemiddagen er det fint å velge enkle retter og holde smakene rene. Du kan også tilsette krydder og smak som barna liker fra før, for eksempel pesto. Eller server fisketaco, og la barna plukke og mixe selv. 

Fisketaco til barn

- Husk å variere fiskemiddagene både med type fisk, men også med ulikt tilbehør og forskjellige smaker. Vær åpen for tilbehør og smaker barna liker sammen med fisken, selv om du kanskje synes det høres rart ut, tipser Espen, og avslutter:

- I MENY er vi opptatt av å ha et stort utvalg, slik at alle kan finne det de er ute etter. Våre kokker og fagfolk hjelper deg gjerne på veien mot et godt fiskemåltid – enten du vil ha hverdagsfisk eller festfisk.

Og husk! Dersom barna ikke liker det de får servert er det viktig å ikke gi opp med en gang. Det kan ta rundt 8-10 ganger før maten blir akseptert, og barna begynner å like den.