Fisk til jul? Ja, takk!

Fisk til jul? Ja, takk!

Selv om fisken kommer litt i bakgrunnen på selve julaften, har vi i Norge både mange og lange tradisjoner for fisk i julen.

De fleste av oss spiser enten ribbe eller pinnekjøtt til den store julemiddagen. Ferskvaresjefen på MENY Tuven, Øystein Eie, innrømmer at også han spiser ribbe på julaften. 

– Men det blir ikke skikkelig jul uten at det står juletorsk på bordet enten i førjulstiden eller romjulen, forteller Øystein. 

For Øystein er fisk en fin, og ikke minst sunn, måte å variere den kjøttunge julematen på.

Denne julen vil jeg slå et slag for hel fisk. Ikke bare er dette en sunn og smakfull råvare, den er i tillegg lett å imponere gjester med. 

Kjøper du hel fisk har du mange muligheter. Til jul anbefaler ferskvaresjefen å bake en hel fisk i folie sammen med salt, pepper, smør, sitron og ferske urter som gressløk, persille, salvie eller koriander. 

– Enklere blir det ikke, og middagen blir garantert en suksess når du serverer den hele fisken til gjestene dine!

Under kan du lese om hvordan du kan spise fisk hele julen gjennom.

  • kr 410 00

    2,5 kg

    kr 164,00/kg

    Ørret

    hel Oppdrett

Sild

Sild er noe av det sunneste du kan spise og passer både til frokost, lunsj og middag – og er for mange et must nå i julen. Hos oss får du kjøpt sild av alle typer og smaker, og med få grep kan du gi den en hjemmelaget touch.

– Finn frem noen fine glass du har tatt vare på, og fyll på med friske urter som timian, salvie og koriander. Det er ikke så mye som skal til for å få litt friskere smak på silden, og du kan også kutte opp fennikel, epler og rødbeter og tilsette det i glasset, forteller Øystein. 

Et glass med sild er også en fin vertinne-gave! Jacobs Utvalgte-silden som du får i to varianter – med smak av rødvin og rosépepper eller dill og fennikel, er garantert suksess på julebordet.

Gravlaks

Gravlaks er en nordisk rett bestående av rå laks som er marinert i salt, sukker og dill. I middelalderen ble gravlaks laget av fiskere som saltet laksen og gjæret den ved å grave den ned i sanden over høyvannslinjen, derav navnet.

Gravlaks lager du enkelt selv av hel fisk: Begynn med å filetere fisken. Skjær av hodet og halestykket slik at du får du et jevnt stykke.

Legg kniven tett inntil ryggbeinet og la den følge beinet frem til enden på fiskestykket. Skjær bort ryggbeinet, bukfettet og de lange beina langs buken. Plukk bort resten av beina med en pinsett. 

– Om du vil ha det enklere, er det selvfølgelig bare å spørre oss om hjelp til å filetere, sier Øystein. 

Når fisken er klar, er det tid for å salte, pepre og sukre filetene. Dekk dem med et raust lag med grovhakket frisk dill. Noen liker også å tilsette en skvett cognac.

Legg fisken med kjøttsiden mot hverandre i en form, og legg på et lett press. Dekk med et rent klede og sett formen inn i kjøleskapet. Etter halvannet døgn snur du filetene forsiktig og lar dem stå i et par døgn til.

Julefisken

Med det kalde og friske vannet som torsken oppholder seg i om vinteren, er den ekstra fin og fast i kjøttet til jul. Ifølge statistikken spiser kun to prosent av oss torsk på julaften.

Hvis du ikke lar deg friste til å velge denne enkle og velsmakende retten på selve julaften, er det nok av anledninger til å ta seg en enkel og sunn fiskemiddag ellers i romjulen.

Bruker du hel torsk har du full kontroll på hvordan fisken skal kuttes, og du får i tillegg en allsidig råvare. 

Juletorsk lager du enkelt ved å skjære torsken i skiver og trekke den.

Kok opp en stor kjele med vann, salt, laurbærblad og pepperkorn. Når vannet koker, trekker du kjelen bort fra platen og tilsetter torske-skivene.

Sett kjelen tilbake på platen og skru ned til laveste temperatur. Det er viktig at det ikke koker. La fisken få trekke til den akkurat slipper beina og fiskekjøttet flaker seg. Det tar ca. 10 – 12 minutter. 

Server med tradisjonelt tilbehør som gulrøtter, mandelpoteter og sandefjordsmør.

Rakfisk

Rakfisk er en tradisjon med røtter tilbake til middelalderen, som både er elsket og fryktet her til lands. Mange gruer seg litt for å smake på denne retten fordi de rett og slett blir skremt av lukten! 

– Her vil jeg anbefale folk å begynne litt forsiktig og prøve seg frem med en litt mild type. Vi fra Telemark liker den gjerne litt mildere enn det de gjør i Valdres. Er du nybegynner, kan det være greit å prøve deg frem med litt fisk og mer av tilbehøret, som lefser, poteter, syltet rødløk, rømme, pepper og frisk timian, sier Øystein. 

Rakfisk handler mye om å hygge seg sammen med gode venner, og om å ta del i en eldgammel norsk mattradisjon.