Forskjellen på laks og ørret

Forskjellen på laks og ørret
Det er ingen tvil om at nordmenn er glade i fisk. Laks og ørret er blant de vanligste fisketypene og svært populære på middagstallerkenen. Men hva er egentlig forskjellen på ørret og laks? Er det forskjell i smak og næringsstoffer? Svaret får du her!

Mer spenst i ørret

De to fisketypene brukes om hverandre i matlaging – og det er helt greit. Men det er likevel en forskjell på de to typene.  

- Ørret har kortere fibre i fiskekjøttet enn laksen. Dette gjør at ørreten får god spenst og bør varmebehandles og marineres minimalt. Laksen kan man varmebehandle og marinere som man vil, forklarer Øyvind Eie, ferskvareansvarlig på MENY Tuven.

Tips! Ørret er perfekt i fiskesuppe.

Prøv for eksempel denne fantastiske oppskriften på kremet fiskesuppe med blåskjell, ørret og reker. 

Ørreten er også noe magrere enn laksen, det vil si at den inneholder noe mindre fett.

Mer eller mindre like  

Selv om det finnes forskjeller er det absolutt flest likheter mellom de to fisketypene - de stammer tross alt fra samme fiskefamilie.

Samme næringsstoffer

Både laks og ørret inneholder de samme, sunne næringsstoffene som er bra for kroppen vår:

  • Protein som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler
  • Omega-3 fettsyrer som forebygger og bremser utviklingen av hjerte- og karsykdommer
  • Vitamin D som er bra for kalsium og skjelettet
  • Selen som er et medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen

Samme smak

Fordi smaken er såpass lik kan fisketypene brukes om hverandre i oppskrifter. I en oppskrift som krever laks kan du altså bruke ørret og omvendt.

I for eksempel denne oppskriften kan du velge selv om du vil bruke laks eller ørret. 

Se oppskriften på hel laks med sitron, urter og potetskiver her.