Slik tilbereder du makrell

Slik tilbereder du makrell

Lite gir så herlig sommerfølelse som stekt makrell. Uansett om du fisker den selv eller kjøper hel makrell i butikken er det noen triks som kan være lurt å kunne. Vi tipser hvordan du sløyer og renser makrell, og hvordan tilberede den for å få perfekt resultat.

Makrellen er kommet!

.. Og når makrellen kommer, ja da er det sommer.

Makrellen er i sesong fra mai til september, og mange anser fiskens ankomst i ferskvarediskene som et sikkert sommertegn. Spesielt på Sørlandet er makrellen en yndet gjest. Den er både trofast og lettlurt, så for dem som ikke får så mye fisk på kroken resten av året, er makrell ekstra morsomt å fiske.

Makrellen er en typisk fet fisk, svært rik på omega 3 og den egner seg til koking, steking, sylting, røyking og grilling. 

Våre ansatte rundrenser selvfølgelig fisken for deg når du kjøper hel makrell i butikk!

Slik sløyer du makrell:

For å håndtere en hel makrell trenger du først og fremst en skarp og god fiskekniv og et godt underlag.

 1. Løft opp gjellene, gi et lite snitt i halsen, så et lite snitt videre i hodet.
 2. Sett kniven inn ved rompa (sitter midt under fisken) og dra kniven opp mot hodet.
 3. Skrap ut innvollene og ta så tak inn ved hodet og dra ut at som sitter der også. Skyll godt.

Du har nå en renset makrell som du enten kan filetere, eller helsteke. 

Slik helsteker du makrell 

 1. Start med å lage små snitt i skinnet på den ferdigsløyde makrellen. 

  Dette gjør du for at varmen skal fordeles bedre i fisken, samtidig som at du kan helsteke den i panna uten at fisken krøller seg. Du kan også fjerne hodet, men dette er ikke nødvendig.

 2. Krydre fisken utvendig og innvendig med salt og pepper. Du kan også vende makrellen i mel hvis du ønsker det.
 3. Stek makrellen i smør i en stekepanne til den er gyllen på begge sider, og gjennomstekt.

 

Slik fileterer du makrell

Det eneste du trenger for å filetere makrell er en skarp fileteringskniv, og en stødig fjøl.

 1. Lag et snitt fra nakken, like bak sidefinnen og ned mot bukfinnen. Skjær forsiktig til kniven treffer ryggbenet.
 2. Legg kniven ned i snittet, og før kniven langs ryggbenet mot halen. Før kniven helt ut, slik at fileten løsner.
 3. Snu makrellen og gjenta fileteringen på den andre siden.
 4. Fjern de lange beina som sitter nederst på fileten, ned mot bukhulen.

  Beina som sitter som en stripe midt i fileten gjør vi ikke noe med, for da vil hele fileten falle fra hverandre. Ofte er disse beina så tynna at de kan spises. Hvis du allikevel ønsker å fjerne dem, så er dette enklest etter at makrellfileten er stekt.

 5. Skyll makrellfiletene forsiktig i kaldt vann og tørk dem godt før videre tilberedning.

Er du fortsatt usikker på hvordan du fileterer makrellen? Spør oss om hjelp i en av MENYs fiskedisker. Vi hjelper deg gjerne!

Om du vender makrellfileten i mel får fisken en sprøere stekeskorpe, samtidig blir det mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna. Om du vender makrellfileten i mel får fisken en sprøere stekeskorpe, samtidig blir det mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna.

Slik steker du makrellfilet

 1. Krydre makrellfileten med salt og pepper.
 2. Mange vender så makrellfileten i litt mel. Da oppnår man en sprøere stekeskorpe, samtidig som at det er mindre sjanse for at selve fisken henger fast i stekepanna. 
 3. Stek makrellfileten i smør i en stekepanne til den er gyllen på begge sider, og akkurat gjennomstekt. Dette tar 2-3 minutter på hver side. Tiden vil variere etter hvor tykk makrellfileten er.

Bruker du grovt rugmel til panering av makrellen, blir det smakfulle makrellskinnet ekstra sprøtt og får en god tekstur.

Slik griller du makrell

Grilling av makrell gjør du på samme måte som når du helsteker makrell, men istedenfor å steke makrellen i smør, så pensler du den med litt rapsolje før du legger den på grillen. Grill makrellen på direkte varme til den er gyllen på en side før du snur den.

Et godt tips for å lykkes med fisk på grillen er at du snur fisken sjelden. Da dannes det en grillskorpe på fisken, som gjør at du fint kan snu den uten av fisken faller fra hverandre.

Tilberedningstid

Uansett hvordan du velger å tilbedere makrell, så vil tiden variere noe. Makrell er tykk i den ene enden og smal i den andre, og dette gjør at fisken blir fortere ferdig ved halen enn lenger opp. 

Den smale delen blir ferdig på tre minutter mens den tykke delen trenger ca sju minutter. Tiden vil variere etter hvor stor makrell du har fått tak i!

Det klassiske tilbehøret til makrell er agurksalat, kokte nypoteter og rømme. Det klassiske tilbehøret til makrell er agurksalat, kokte nypoteter og rømme.