Appelsin i matlaging

Appelsin i matlaging
At sitronen er alle proffe kokkers bestevenn, er snart allmenn kunnskap. Men appelsinen har også mange av de samme egenskapene og fortjener en større plass i hverdagskjøkkenet!

Appelsinen er på mange måter et oransje mirakel med sitt fantastiske næringsinnhold i kombinasjon med unike smaksegenskaper.

Å sitte i solveggen, skrelle en appelsin og kjenne vårsola spre sine første varme stråler over et vinterblekt ansikt, er ren lykke for mange av oss. Men appelsinen kan mer enn å spre enkel glede. Ta den med inn på kjøkkenet og la den få være med på ordentlig matlagning.

I tillegg til at appelsin går svært godt sammen med både sjømat, kylling og fisk, er den god venn med grønnsaker som fennikel, avokado, ruccola og gulrot. 

Oppskrift på appelsinkokt fennikel. 

Oppskrift på appelsinkokte gulrøtter.

Rekesalat med sitrus og avokado

De eteriske oljene i appelsinskallet har en intens og deilig aroma som kommer til sin rett hvis du river skallet fint. Kaker, desserter, salatdressinger, supper og sauser får et umiddelbart løft og tilføres ”det lille ekstra” med et lite riv appelsinskall.

Gulrotsuppe med chili, appelsin og ingefær. 

Myk og saftig påskekake med appelsin. 

Glutenfri mandelmelkake med appelsin, ricotta og hvit sjokolade. 

Den kan enkelt forvandles til en saftig hverdagsdessert med nøtter og litt honning som du kan spise med den aller beste samvittighet, til å inngå i mer kompliserte retter som franske skalldyrsalater- og supper, langtidskokte marokkanske gryteretter og konditorkunst i verdensklasse.