Epledagen 25.september

Epledagen 25.september

Fristende, skinnende, saftige, aromatiske epler. Juvelen blant frukter. Et nydelig mellommåltid, proppfullt av fiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer, eksklusiv dessert, medisin og ungdomskilde. Eplet er sannelig verdt å feires og spises! 25. september er epledagen!

Ingen epler har noen gang smakt så godt som de man tok fra naboens epletre. Slik var det med Adam også. Han måtte bare ha det eplet i Edens hage! Egentlig fantes det ikke epler på Adams tid, men vi lever likevel i den tro at det var epler som vokste på kunnskapens tre.

Og Adamseplet? Der forteller sagnet at kulen på mannens hals skyldes at en del av det forbudte eplet fra Edens hage ble sittende fast i Adams hals. Dette har siden fulgt mannen som et tegn på arvesynden.

I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Epletrær ble ofret til solguden Apollo. Derav fikk faktisk guden sitt navn. 

Bedre hud 

Smaken bidrar utvilsomt til at eplet har fått sin opphøyde posisjon. Og jammen er det langt mellom matvarer som smaker så fortreffelig og samtidig bare er sunne! Slik er det med epler.

Så feire gjerne Epledagen 25. september med å spise epler hele dagen!

Epler har også lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater påvirker blodsukkeret i gunstig retning, noe som i sin tur har en rekke gode helsemessige effekter.

Epler er proppfulle av antioksidanter og flavonoider som styrker immunapparatet, og det sies at grønne epler motvirker dannelse av gallesten. I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge. 

An apple a day? 

Det engelske ordtaket "an apple a day keeps the doctor away" har sitt opphav i et annet ordtak som sier: "Spis et eple når du går til sengs, og doktoren blir arbeidsledig". Det er basert på den folkemedisinske tradisjonen, som visste at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin.

For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av alt fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten.

Gode tips og oppskrifter:

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken.
  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel.Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt.
  • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær.
  • Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert.
  • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet.