Slik sylter, safter og fryser du bær

Slik sylter, safter og fryser du bær

Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy, rørte bær, gele og saft. Lyst til å prøve? Lag selv med syltebær fra MENY!

Ingenting smaker så godt eller så sommerlig som hjemmelaget syltetøy, saft eller gelè. Det er i tillegg mye lettere å lage enn du tror! 

Sylting og safting er tradisjonelle metoder for å utnytte frukt og bær i sesong, slik at man hadde tilgang på syltetøy og saft gjennom hele året. Nå har det blitt trendy å sylte og safte selv.

Spis dem som de er, eller lag deilig syltetøy:

Sylting av bær

Et hjemmelaget syltetøy er ikke noe hokus pokus, men et par regler bør du likevel følge. Det finnes grovt sett to varianter av hjemmelaget syltetøy:

  • Kokt syltetøy
    Å koke syltetøy passer for alle typer bær og er lett å få til. Ved koking får syltetøyet lengre holdbarhet. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen.
  • Rørt syltetøy
    Rørt syltetøy er kjempeenkelt å lage, og smaker friskt og godt. Mos bærene og rør inn litt sukker hvis du vil. Holdbart i kjøleskap i tre-fire dager. Skal du fryse det ned tilsetter du frysepulver også.
Friskt, hjemmelaget bringebærsyltetøy gir brødskiva et sommerlig løft! Friskt, hjemmelaget bringebærsyltetøy gir brødskiva et sommerlig løft!

Slik lager du syltetøy

Lag et snarkokt syltetøy! Det er den enkleste metoden, gir et sikkert resultat og passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid, derfor koker man små porsjoner av gangen.

  1. Rens bærene og vei dem opp til flere små porsjoner.
  2. Sett over til koking - under lokk. Rør av og til. Harde bær som f.eks. stikkelsbær kan med fordel knuses.
  3. Kok bærene i 8-10 minutter.
  4. Når bærene er ferdig kokt tilsettes sukkeret. Sukkermengde er en smakssak, men som regel er 1 dl sukker til 1 l bær passe.
  5. Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.
  6. Skum syltetøyet godt av. Dette er viktig! Skummet som danner seg på toppen under koking, kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du får dessuten et klarere syltetøy når du skummer godt av.
  7. Hvis syltetøyet blir for tykt, tilsetter du litt vann og koker det opp på ny.
  8. Fyll nyvaskede, sterile glass helt opp, og skru lokket godt på med en gang. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.
Doble aldri oppskriften når du lager syltetøy! Det blir tungt å røre, og koketiden blir ikke riktig.

Rørte bær

Rørte bær kan vi også godt kalle et rått syltetøy, fordi det ikke er kokt. Da er det ekstra viktig at bærene er rene og av god kvalitet, siden de ikke varmebehandles slik at bakteriene dør.

Dette trenger du: 

  • ca 500 g bær
  • ca 125 g sukker

Slik gjør du:

  1. Rens bærene. 
  2. Rør de sammen med sukkeret til sukkeret er smeltet. Du kan også bruke stavmikser om du ønsker mindre biter eller en mer purèaktig konsistens.

Du kan gjerne tilsette litt sitronsaft til slutt. Det gjør godt både for smaken og holdbarheten.

Rørte bær holder seg i underkant av en uke i kjøleskapet, men kan gjerne dypfryses og holder seg da opptil ett år.

En av de store og gledelige trendene i landet er fokuset på å redusere matsvinn. Vi vil ikke kaste fullt brukbare matvarer. Sylting og safting er perfekte måter å unngå matkasting på!

Syltebær hos MENY

Syltebær er bær som ikke er så ferske at de spises som de er, men som helt fint kan brukes til for eksempel sylting og safting.

Vi i MENY sorterer ut og priser ned bær som trenger å bli videreforedlet – på den måten kan du lage ditt eget syltetøy og vi reduserer matsvinn.

Har du alt du trenger?

Slik lager du saft

For å lage saft bør man bruke godt modne bær som er fulle av deilig saft, smak og næringsstoffer. Rips, solbær, blåbær, bringebær, rabarbra og epler egner seg godt til saft.

Du kan gjerne blande flere typer skogsbær, frukt eller hagebær, og bytte ut hvitt med brunt sukker. 

Viktige huskeregler før du begynner:

  • Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
  • Beregn ca. 400-700 gram sukker per kilo bær (eller 3-400g sukker til 1 liter saft)
  • Alle flasker som skal brukes må være rene, ellers kommer det lett mugg.
  • Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.
  • Ha i sukkeret etter siling.
Kald drikke i sommer

Kald drikke i sommer

På varme sommerdager er det ingenting som er bedre enn å kjøle seg ned med noe godt å drikke. Vi gir deg våre beste oppskrifter, på limonade, iskaffe, milkshake og mer.

Slik gjør du

  1. Rens bærene og kutt store bær i mindre biter.
  2. Kok bærene i vann i ca 5 minutter til de blir bleke og har sluppet det meste av saften.
  3. Sil bærene gjennom et klede eller bruk et gammelt kjøkkenhåndkle som du vrir opp i varmt vann. Ha bærene over i et dørslag og la de renne av seg.
  4. Ha saften tilbake i kjelen. 
  5. Tilsett sukker og eventuelle krydder som stjerneanis, hel kanel eller vaniljestang og kok opp.
  6. La saften koke til det slutter å skumme.
  7. Hell den varme saften på rene flasker. Skru godt igjen eller bruk en vinkork, og avkjøl.

Vannmengde per kg bær:

  • Bringebær og blårbær: ca 1 dl vann
  • Kirsebær og tyttebær: ca 3 dl vann
  • Rips og solbær: ca 4 dl vann

Lag saft av disse:

Hjemmelaget saft eller syltetøy med en personlig, håndskreven etikett på glasset, er dessuten en perfekt vertinne - eller julegave!

Frysing av bær

Alle bær kan fryses ned og oppbevares i flere år. Men selv om bærene holder seg, vil kvaliteten forringes etter et års tid i frossen tilstand.

Brynhild Ree Jensen, medlem av MENY-Lauget og ferskvaresjef ved HelgøMENY Mariero, gir deg sine beste tips.

Du kan gjerne fryse ned litt større bær som jordbær, bringebær og bjørnebær hver for seg på et brett, og så legge dem over i en boks og ha dem tilbake i fryseren. Da har du sikret deg pene bær til pynt på kaker og desserter senere. 

God emballasje er viktig, og har du mulighet for å fryse ned bærene med litt luft i mellom, er det det aller beste. 

Strø ikke sukker på bærene før de fryses ned. Da kan de bli vasne når de tines opp igjen senere. Husk at bær bør tines langsomt i kjøleskapet natten over. Da blir de ikke vasne og slappe, tipser Brynhild.