Frysing og sylting av bær

Frysing og sylting av bær
Når kjøkkenet er fullt av selvplukkede eller kjøpte bær, er det duket for å lage hjemmelaget syltetøy og saft.

Frysing av bær

Alle bær kan fryses ned og oppbevares i flere år. Men selv om bærene holder seg, vil kvaliteten forringes etter et års tid i frossen tilstand.

God emballasje er viktig, og har du mulighet for å fryse ned bærene med litt luft i mellom, er det det aller beste. Strø ikke sukker på bærene før de fryses ned. Da kan de bli vasne når de tines opp igjen senere.

Du kan gjerne fryse ned litt større bær som jordbær, bringebær og bjørnebær hver for seg på et brett, og så legge dem over i en boks og ha dem tilbake i fryseren. Da har du sikret deg pene bær til pynt på kaker og desserter senere. Bær bør tines langsomt i kjøleskapet natten over. Da blir de ikke vasne og slappe.

Sylting av bær

Et hjemmelaget syltetøy er ikke noe hokus pokus, men et par regler bør du likevel følge. Det finnes grovt sett to varianter av hjemmelaget syltetøy; syltetøy som lages med tanke på lagring over lang tid, og rørte bær som skal spises med en gang på nystekte vafler eller brødskiver. 

Slik lager du syltetøy

Lag et snarkokt syltetøy! Det er den enkleste metoden, gir et sikkert resultat og passer godt for all slags bær. Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor koker man små porsjoner av gangen.

  • Rens bærene og vei dem opp til flere små porsjoner.
  • Sett over til koking - under lokk. Rør av og til.
  • Harde bær som f.eks. stikkelsbær kan med fordel knuses.
  • Kok bærene i 8-10 minutter.
  • Når bærene er ferdig kokt tilsettes sukkeret.Sukkermengde er en smakssak, men som regel er 1 dl sukker til 1 l bær passe.
  • Gi det hele et nytt oppkok slik at sukkeret blir helt oppløst.
  • Skum syltetøyet godt av. Dette er viktig! Skummet som danner seg på toppen under koking, kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du får dessuten et klarere syltetøy når du skummer godt av.
  • Hvis syltetøyet blir for tykt, tilsetter du litt vann og koker det opp på ny.
  • Fyll nyvaskede, sterile glass helt opp, og skru lokket godt på med en gang. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.

Bærene skal gjennomkokes på kortest mulig tid, og dette får du til når du koker i små porsjoner av gangen. Doble aldri oppskriften når du lager syltetøy! Det blir tungt å røre, og koketiden blir ikke riktig.

Rørte bær

Rørte bær kan vi også godt kalle et rått syltetøy, fordi det ikke er kokt. Da er det ekstra viktig at bærene er rene og av god kvalitet, siden de ikke varmebehandles slik at bakterier dør.

Alt du trenger å gjøre, er å rense bærene og røre de sammen med sukker til sukkeret er smeltet. Du kan gjerne tilsette litt sitronsaft til slutt. Det gjør godt både for smaken og holdbarheten.

Rørte bær holder seg i underkant av en uke i kjøleskapet, men kan gjerne dypfryses og holder seg da opptil ett år.

Rørte blåbær smaker godt på nystekte pannekaker

Tips: Hjemmelaget syltetøy med en personlig, håndskreven etikett på glasset, er dessuten en perfekt vertinne - eller julegave!

Slik lager du saft

For å lage saft bør man bruke godt modne bær som er fulle av deilig saft, smak og næringsstoffer. Rips, solbær, blåbær, bringebær, rabarbra og epler egner seg godt til saft. En kan gjerne blande flere typer skogsbær, frukt eller hagebær, og bytte ut hvitt med brunt sukker. 

Viktige huskeregler før du begynner:

  • Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
  • Bruk godt modne bær, disse er som regel mest saftige og smakfulle.
  • Beregn ca. 400-700 gram sukker per kilo bær.
  • Alle flasker som skal brukes må være rene, hvis ikke kommer det lett mugg.
  • Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.
  • Sukkeret etter siling.

Slik gjør du

  • Rens bærene og kutt store bær i mindre biter.
  • Kok bærene i vann til de blir bleke og har sluppet det meste av saften, ca 5 minutter.
  • Sil bærene gjennom et klede eller bruk et gammelt kjøkkenhåndkle som du vrir opp i varmt vann. Ha det i et dørslag eller pastasil og la bærene renne av seg.
  • Ha saften tilbake i kjelen. 
  • Tilsett sukker og eventuelle krydder som stjerneanis, hel kanel eller vaniljestang, og kok opp.
  • La saften koke til det slutter å skumme.
  • Hell den varme saften på rene flasker. Skru godt igjen eller bruk en vinkork, og avkjøl.
  • Saften oppbevares kjølig og mørkt.

Vannmengde per kg bær:

Bringebær og blårbær ca 1 dl
Kirsebær og tyttebær ca 3 dl
Rips og solbær ca 4 dl
Bruk 300-400 g sukker til 1 liter saft.